Söndag 18 Apr
Stockholm

Här är M-politikern som tjänar mest i riksdagen

Staffan Anger hävdar att han är "en vanlig riksdagsman" som jobbar minst 40 timmar i veckan.
1 av 2
Staffan Anger hävdar att han är "en vanlig riksdagsman" som jobbar minst 40 timmar i veckan. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Miljöpartisten Ulf Holm vill förbjuda extraknäcken. Men Staffan Anger håller inte med honom.
2 av 2
Miljöpartisten Ulf Holm vill förbjuda extraknäcken. Men Staffan Anger håller inte med honom. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

NYHETER24 GRANSKAR. DEL 4. Moderaten Staffan Anger drog in 1,1 miljoner mer än kollegorna på sina extraknäck.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Genomsnittslönen - parti för parti

1. Socialdemokraterna 743 675.

2. Moderaterna 739 866.

3. Kristdemokraterna 738 192.

4. Folkpartiet 722 571.

5. Centerpartiet 717 636.

6. Vänsterpartiet 673 700.

7. Miljöpartiet 659 623.

Totalt i riksdagen: 729 669.

Siffrorna är uträknade utifrån riksdagsledamöternas taxerade inkomst 2010. Således är exempelvis förmögenhet ej inräknad. De som valdes in för första gången i samband valet 2010 eller senare har räknats bort eftersom de bara haft riksdagsarvodet i ett fåtal månader under taxeringsåret 2010.

Staffan Angers styrelseuppdrag

- Mälarenergi AB (styrelseledamot)

- Mälarenergi Vattenkraft AB (styrelseledamot)

- Mälarenergi Stadsnät AB (styrelseledamot)

- Mälarenergi Försäljning AB (styrelseledamot)

- J. Sörling-Ilsbo AB (styrelseledamot)

- Carpenter i Mälardalen AB (styrelseordförande)

- Rocklund Sport & Event AB (styrelseledamot)

- Fastighets AB Ångturbinen (styrelseledamot)

- Penny AB (styrelseordförande)

- Envic-Sense AB (styrelseordförande)

- Plecs Ädelträ AB (styrelseordförande)

STOCKHOLM. Han sitter i elva olika styrelser och tjänade över 1 881 200 miljoner kronor 2010. En siffra som moderaten Staffan Anger inte har några problem med att försvara. Han menar att han som riksdagsledamot utan bekymmer hinner med att arbeta med sina extraknäck.

– Jag är gammal vd och har långa arbetsdagar. Sedan har jag inga speciella uppgifter i riksdagen förutom som ledamot i finansutskottet. Jag är en vanlig riksdagsman som jobbar minst 40 timmar i veckan, säger Staffan Anger till Nyheter24 och fortsätter:

– Vad jag gör på helgerna bestämmer jag själv.

"Det kan inte vara något jäv. Det är bara att följa reglerna"

Enligt allabolag.se sitter Staffan Anger som styrelseledamot i sju bolag och som styrelseordförande i fyra. Och likt socialdemokraten Peter Hultqvist kan man koppla Staffan Angers extraknäck inom fastighetsbranschen till hans politiska arbete. Enligt motionen "Byggfelsförsäkring" vill Anger till exemepel ändra lagen så att byggfelsförsäkring inte är obligatoriskt för att ett bygglov ska kunna utdelas vid nyproduktion. Vid en lagändring skulle motionen gynna Staffan Angers bygg- och fastighetsbolag - Carpenter i Mälardalen AB - där han sitter som styrelseordförande, men även Aktiebolaget Sollentunahem där han är styrelseledamot. Enligt Angers motion kan ett projekt på till exempel 10 miljoner kronor fördyras med cirka 300 000 kronor på grund av byggfelsförsäkringen.

En annan motion som kan kopplas till ett av bolagen där Anger är styrelseledamot är "Proffsboxning i Sverige". Staffan Anger menar att man måste häva det förbud som finns mot sporten i Sverige, något som bolaget Rocklunda Sport & Event AB skulle kunna dra nytta av då de bland annat vill bedriva idrottsevenemang.

Flera av de företag där du sitter med i styrelsen kan gynnas av dina motioner - tänker du aktivt på att inte hamna i jävsituationer?

– Visst tänker jag på det. Hittills har det inte varit några jävsituationer, säger Staffan Anger till Nyheter24.

Tidigare har Staffan Angers riksdagskollega Ulf Holm (MP) varit den politiker som kritiserat extraknäcken mest. Han har till och med gått så långt att han 2009 skrev en motion om ett förbud mot "Riksdagsledamöternas "dubbelarbete". Men Staffan Anger håller inte med honom om att förbud är rätt väg att gå.

– Jag tycker inte alls om det förslaget. Jag har den bästa erfarenheten av företagande i riksdagen. Jag är med på alla utskott och voteringar. Jag gillar att bygga företag. Riksdagsuppgifterna måste jag sköta och det tycker jag att jag gör, säger Staffan Anger till Nyheter24.

Länkar till alla delar i granskningen: 1, 2, 3 och 4 och 5.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela