Göran Hägglunds KD har tappat mycket av väljarstödet och legat under fyraprocentsspärren i opinionsundersökningarna.
1 av 5
Göran Hägglunds KD har tappat mycket av väljarstödet och legat under fyraprocentsspärren i opinionsundersökningarna. - Foto: Björn Larsson Roscall/Scanpix
Mats Odell utmanar Göran Hägglund om partiledarposten.
2 av 5
Mats Odell utmanar Göran Hägglund om partiledarposten. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
....men Göran Hägglund vill inte gräva djupare i "OveTove"-affären.
3 av 5
....men Göran Hägglund vill inte gräva djupare i "OveTove"-affären.
Henrik Ehrenberg är inte längre Göran Hägglunds stabschef...
4 av 5
Henrik Ehrenberg är inte längre Göran Hägglunds stabschef... - Foto: Björn Wanhatalo / SCANPIX
Alf Svensson spelar en viktig roll i att ena Kristdemokraterna.
5 av 5
Alf Svensson spelar en viktig roll i att ena Kristdemokraterna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Alf Svensson: "Personer har använt partiet som en karriärstege"

Hägglund vs Odell. Oavsett vem som står som segrare måste Kristdemokraterna enas efter helgen. Det kräver den före detta partiledaren Alf Svensson.


Andra exempel på "Ove Toves" kommentarer

Om riksdagsledamoten Annelie Enochson:

"Enochsons fel är inte egentligen att hon är stockkonservativ. Felet är att hon är en person som går över andras lik för att få fäste för sina idéer. Eller framför allt för att bli inkryssad i riksdagen".

Om partiledarbyte i diskussion med riksdagsledamoten Roland Utbult:

"Det är nästan besvärande att se hur vissa på allvar tror att det är partiledarens problem att det går knackigt, när partiledaren är mer populär än partiet. Det bara MÅSTE vara fel recept att sparka honom".

VÄSTERÅS. Nu avgörs striden om partiledarposten. På ena sidan står Kristdemokraternas nuvarande partiledare Göran Hägglund. På den andra - utmanaren Mats Odell. Partiet har den senaste tiden präglats av interna stridigheter där de två falangerna attackerat varandra. Men efter lördagens extra riksting är det livsviktigt att förloraren gräver ner stridsyxan, menar förre partiledaren Alf Svensson.

– Nu eller aldrig måste man gå tillsammans. Man kan inte titta snett på varandra längre och peka ut tillkortakommanden, säger Alf Svensson Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, till Nyheter24.

Tonar ner sin egen roll

Även om omåttligt populäre Alf Svensson väljer att tona ner sin egen roll som fredsmäklare, går det inte att ta miste på att han fortfarande spelar en viktig roll för partiets framtid. Han blev efter sina legendariska 31 år som partiledare, en person som de flesta ser upp till inom partiet. Och tidigare i veckan skrev han på DN Debatt om att ”Käbblets tid måste nu vara förbi i Kristdemokraterna”.

– Jag skrev den för att det är viktigt att påtala en förståelsekultur. Vi måste se till att partiet går åt samma håll.

Vad tror du de interna stridigheterna beror på?

– Det finns säkert flera anledningar. En är att vi inte fått så bra siffror i opinionen och i valen. Det finns kritik om att ett ledarskap ska vara mer tydligt och sedan är det svårt när man sitter i en alliansregering där ett parti är ledande och har så många viktiga platser, säger han och fortsätter:

– I dag är det lätt med den nya tekniken att skicka iväg ett sms innan man tänker efter vad man har skrivit.

Vad tycker du om den före detta stabschefen Henrik Ehrenberg som attackerade Göran Hägglunds utmanare under pseudonymen "OveTove"?

– Det är helt oacceptabelt. Man måste ha öppna kort om man har den typen av åsikter. Men som jag förstår det var det för mycket för Göran Hägglund och han har fått gå nu.

I debattartikeln skriver Alf Svensson om att "det gäller att tala om ”partiet och jag” och inte tro att ”jag och partiet” är rätt ordningsföljd." Med det menar han att det finns en risk att politikerna använder partiet som en karriärstege och att det blir viktigare än att stå för partiets idéer.

– En del går in i partiet för att skaffa sig en plattform för en karriär. Den risken finns och det finns personer som vill använda politiken för sina egna syften.

Vilken roll spelar du i att ena partiet?

– Jag spelar ingen roll. Det enda jag kan göra är att prata med folk och säga att nu handlar det om att samla sig och gå framåt.

Men det känns som att väldigt många ser upp till dig. Tror du inte att de lyssnar på dig då?

– Jo, visst är det så. Jag pratar med många som kommer fram nu till mig och säger att vi måste gå vidare tillsammans. Jag tror faktiskt att när valet är gjort så sluts leden. Nu måste vi se till att få nytt syre i hela organisationen.

På partiledaren Göran Hägglunds sida står partiets mer socialliberala medlemmar medan de mer värdekonservativa förespråkar Mats Odell. Inför dagens val vill Alf Svensson inte ta ställning på någon sida.

– Det blir bara fel då.

Hur ska ni klara fyraprocentsspärren till nästa val?

– Nu har det varit en dragkamp om partiledareposten och då kan man inte tro att partiet ska växa. Det har varit i vägen. Nu handlar det om att gå vidare tillsammans. Vi måste hitta en acceptens för varandra, säger Alf Svensson till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!