Ett av partierna till vänster i det polska parlamentet protesterade mot Acta-signeringen genom att hålla Guy Fawkes-masker framför sina ansikten.
1 av 2
Ett av partierna till vänster i det polska parlamentet protesterade mot Acta-signeringen genom att hålla Guy Fawkes-masker framför sina ansikten. - Foto: ALIK KEPLICZ / AP
I Polen ledde protesterna till kravaller i flera städer under förra veckan. Samtidigt attackerades flera regeringshemsidor.
2 av 2
I Polen ledde protesterna till kravaller i flera städer under förra veckan. Samtidigt attackerades flera regeringshemsidor. - Foto: ALIK KEPLICZ / AP

Trots kravallerna - regeringen tror inget förändras med Acta

Det minst sagt omdiskuterade Acta-avtalet rycker allt närmare - men den svenska regeringen tar lätt på oron.


"Beslutsfattarna fattar inte"

Nyheter24:s Björn Ehrnberg, som bloggat om den senaste tidens uppmärksammade avtal och lagar som väntas slå hårt mot nätet, reagerade starkt på regeringens kommentarer om vad Acta kommer att innebära.

"Det är skrämmande läsning. För vad som uppenbarar sig är det vi många sedan tidigare misstänkt. Nämligen att beslutsfattarna inte alls fattar vad de sysslar med", skriver han.

Läs hela blogginlägget här.

INTERNET. I förra veckan signerades handelsavtalet Acta av den svenska regeringen. Sedan länge finns oron att detta ska vara slutet för det fria internet och betydligt värre än de kontroversiella amerikanska lagförslagen SOPA och PIPA, som lagts på is.

Men den svenska regeringen tror inte att det kommer att innebära några större förändringar om handelsavtalet till slut klubbas igenom.

– Vår analys är det endast krävs en mindre lagändring i svensk lagstiftning. Det är att det ska bli möjligt att åtala för varumärkesbrott utan polisanmälan, säger Malin Bonthron, handläggare på justitiedepartementet, till Nyheter24.

Vad säger ni då om oron över att Acta ska påverka internet?

– Det finns ett internetkapitel i Acta men det säger ingenting annorlunda än EU-rätten.

"Förnuftigt och balanserat"

Efter signeringen i Tokyo i förra veckan krävs det att varje enskilt land godkänner avtalet. I de flesta fall handlar det om omröstningar i de inhemska parlamenten, till exempel i Sveriges riksdag. Dessutom ska avtalet klubbas igenom i Europaparlamentet innan det kan träda i kraft.

Samtidigt menar INTA, den internationella organisationen för varumärken, att Acta är ett "förnuftigt och balanserat" avtal. I ett dokument som informerar om varför man borde stödja avtalet står det "tack för att du röstar 'ja' till Acta" i slutet av varje sida. I dokumentet står det också att avtalet bevarar, respekterar och skyddar medborgerliga rättigheter.

/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.