Liksom Björn Söder (till höger).
1 av 4
Liksom Björn Söder (till höger). - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Polis fick stoppa demonstranterna.
2 av 4
Polis fick stoppa demonstranterna. - Foto: Ronald Zak
Balen anses ha kopplingar till nynazismen och har plockats bort från Unesco:s kulturarvlista.
3 av 4
Balen anses ha kopplingar till nynazismen och har plockats bort från Unesco:s kulturarvlista. - Foto: Ronald Zak/Ap
Kent Ekeroth var på plats på balen.
4 av 4
Kent Ekeroth var på plats på balen. - Foto: FREDRIK PERSSON/AP/Scanpix

SD-topparna festade på skandalbal med nazikopplingar

Kent Ekeroth och Björn Söder dansade loss på minnesdagen för förintelsen i fredags.


Det här är balen

Ungefär 3 000 gäster dansade och festade på WKR-balen som hölls i konserthuset Hofburg i fredags. Balen är årets höjdpunkt för Wiener Kooperations-Ring (WKR) som är ett studentförbund med högerextrem inriktning. Första gången tillställningen uppmärksammades var 2008 då franske Le Pen närvarade.

Inför årets bal sökte sig flera busslaster med anti-fascister och vänsteraktivister till Wien för att protestera. Enligt Sydsvenskan ströks balen från Unesco:s kulturarvslista efter starka reaktioner från bland annat författaren och nobelpristagaren Elfriede Jelinek.

SD-toppen förklarar vaför han var på balen.

– Jag, i egenskap av internationell sekreterare, var inbjuden dit av en judisk man vars far byggde upp det judiska samfundet i Wien efter andra världskriget. Era insinuationer om "nazism" faller därmed helt platt, inte minst med tanke på min egen judiska bakgrund där jag har familj som omkommit i koncentrationsläger. Tror knappast att judar skulle gå på "dans med nazistkopplingar"... Men svensk vänstermedia tål ju som bekant varken konservatism eller judar, säger Ekeroth till Nyheter24.

WIEN. På den internationella förintelsedagen passade Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och SD-toppen Kent Ekeroth att gå på WKR-balen i Wien. Men balen, som är en tradition sedan 1952, har i år plockats från Unesco:s kulturarvlista på grund kopplingar till nynazismen.

– Deras motivering är uppenbarligen byggd på politisk korrekthet av samma slag som ni i svensk media lider av, påeldat av vänsterfascistiska våldsverkare som liksom vänstermedia varken gillar judar eller konservatism, säger Kent Ekeroth till Nyheter24.

Och SD:s Björn Söder håller inte heller med Unesco.

– Jag tycker det är en löjeväckande koppling, säger han till Aftonbladet.

Utanför det stora konserthuset i Wien protesterade, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP, minst 4 000 människor mot balen. Förutom Söder och Ekeroth festade Jean-Marie Le Pen, ledare för franska Front National, tillsammans med andra politiker från Europas extrema höger.

– Såvitt jag förstår hålls balen den sista fredagen i januari varje år och det har ingen som helst koppling till Internationella förintelsedagen, säger partisekreteraren Björn Söder till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är en fruktansvärd jämförelse och ett sätt att försöka ta billiga politiska poäng, säger han.

Enligt Söder är kopplingen löjlig och han menar i stället att det är en bal med god mat och dricka som samlar politiker, näringsliv och föreningsliv. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.