Hanna Fridén: "Ge lagrådet makt att stoppa ACTA"

KRÖNIKA. Hanna Fridén om tandlösheten i att Lagrådet inte kan stoppa grundlagsvidriga förändringar.


Vi fick FRA-lagen i Sverige trots stort motstånd från folket. Flera höjde röster som granskat lagen och menade på att den går emot vår grundlag.

Nyligen försökte USA införa lagar som SOPA och PIPA, som i princip sätter kontrollen över yttrandefriheten i företagshänder, och nu har 22 medlemsländer inom EU undertecknat avtalet att ingå samarbete under ACTA.

Vi har inte ACTA i Sverige ännu, först ska det tas upp i riksdagen och sedan i Europaparlementet, sista steget blir implementerandet från regeringens sida. Så, vad är ACTA? Det är ett avtal mellan länder som rör motverkande av piratkopierat material, såväl fysiskt som immateriellt. Vad rör immateriellt material syftar ACTA huvudsakligen till TRIPS-avtalet. Det är många olika avtal, mycket som sker i skymundan och svårt för människor att hålla koll på vad det rör. Jag kan inte sammanfatta allt i den här texten, men låt mig dra ett exempel på ett obehagligt scenario som TRIPS-avtalet och ACTA möjliggör.

TRIPS-avtalet gör det klart att inga sekretessbelagda uppgifter får spridas utan tillstånd. En regering eller ett företag får möjligheten att förhindra att obekväma uppgifter sprids till allmänheten. Det här är en makt som länder tidigare kunnat uttöva inom sina egna gränser, men i och med ACTA kommer också andra länder bli skyldiga att uttöva samma påtryckningar.

Ponera att ett stort företag bedriver en verksamhet som går emot de mänskliga rättigheterna och att en person sticker från landet med den här informationen till exempelvis Sverige. Det här företaget kommer kunna komma med påtryckningar att vi i Sverige ska lämna ut den här individen. Det är inte säkert att detta kommer ske, men när man läser punkterna så ser man att det är en möjlighet och det skrämmer mig.

Men går det att införa lagar som strider mot grundlagen? Vi kan dessvärre inte förlita oss till Europaparlamentet i det här avseendet. Vi har givetvis Svenska Lagrådet som arbetar med att utreda svensk lagstiftning, men slutgiltigt är det upp till regeringen att bestämma. Regeringen måste inte lyssna på Lagrådet. Det enda som krävs för att att man ska slippa är att det anses fördröja lagärendet och orsaka olägenheter. Detta kan alla läsa sig till på Lagrådets hemsida.

Problematiken med det här är att de som sitter i vår regeringen sällan har en juridisk utbildning och därför nog med kunnighet för att se hur en lag kan fungera i praktiken och därför bedöma om den går emot vår grundlagslagstiftning eller ej.

En del bryr sig inte så mycket om detta. De tycker att vår regering, oavsett vilka som suttit de senaste 20 åren, har skött sig rätt väl och inte missbrukat den makt de har. Jag håller generellt med, men jag kan inte låta bli att snegla tillbaks på 70 och 80-talet och tänka på den korruption som fanns då. Människor i regeringen hade direktkontakt med polisen och kunde i princip kontrollera den hur de ville, skandalar som bordellhärvan tystades ner för att skydda sittande politiker och andra med makt. Varför ska man tro att det här inte kan bli verklighet på nytt?

Jag vill att Lagrådet ska kunna pröva vilka lagar de än vill och att regeringen ska bli skyldiga att lyssna på deras utlåtande. Jag är övertygad om att Sverige återigen i vår historia kommer hamna i en situation med en korrupt maktelit. Såna här saker går i cykler, vi bör inte glömma bort detta och veva bort farliga lagförslag med en närmast naiv inställning om att inget illa ändå kan ske. Vi bör slåss för att bevara frihet och se till så att en möjlig framtida korrupt maktelit inte ska få större maktmedel över vår befolkning och vår yttrandefrihet.

/
Relaterat
Hanna Fridén: "Ta ungas porrmissbruk på större allvar"
KRÖNIKA. Hanna Fridén tror att porrmissbruk ignoreras på för att man är rädd att verka moraliserande. I stället uppmuntras allt som rör sex, porr och onani - till vilket pris som helst.
Hanna Fridén: "Finns det någon neutral forskning?"
KRÖNIKA. Hanna Fridén om det självklara med att forskare också är ideologiskt drivna emellanåt.
Hanna Fridén: "Därför är det nödvändigt att bygga om pissluktande Slussen"
KRÖNIKA. Hanna Fridén om nya Slussen.
Hanna Fridén: "Glömmer inte mamman som såg cancern som en gåva"
KRÖNIKA. Hanna Fridén om ett antal historier som berör på djupet.
Hanna Fridén: "Vill män ha hemmafru lär de inte få vårdnaden"
KRÖNIKA. "Det är givetvis roande att avfärda alla åsikter som inte stämmer överens med ens egna som en produkt av hjärntvätt, även om man kan fråga sig varför man känner att man vill begränsa sin räckvidd på det vis man gör när man för sig med allehanda konspirationsteorier."
Hanna Fridén: "Jag tar inte en öl med min städerska"
KRÖNIKA. Hanna Fridén om det speciella förhållandet mellan arbetsgivare och anställd - och hur det förändras beroende på vilka sysslor det handlar om och var jobbet görs. Samt om att vi faktiskt framför allt behöver skapa jobb.
Hanna Fridén: "En poliskår som styrs av ekonomisk kompensation är korrupt"
KRÖNIKA. Hanna Fridén sågar polisens krav på ersättning från de som ska skyddas.
Hanna Fridén - ny krönikör
Hanna Fridén blir ny återkommande nyhetskrönikör på Nyheter24 från och med måndagen.
Ehrnberg: "Känslorna bör klassas som barnförbjudet material"
KRÖNIKA. Sällan blir det mer uppenbart vad det innebär att vara fotbollssupporter, som när vemodet lägger sig likt en ogenomtränglig hinna över tillvaron och omvärlden försvinner i onyktert töcken. Bajen måste vinna, och det vet fansen.
"Kampsport ger sjuka kickar”
KRÖNIKA. Adrenalinet är ständigt närvarande i så gott som alla kampsporter. Numera får jag mina största kickar som åskådare.
"Om jag ignorerade skulle jag sova mer och vara lyckligare"
KRÖNIKA. Farzad Nouri om försvarsmekanismen i att avfärda människor med åsikter som idioter.
"Vem vinner på att S-källorna läcker?"
KRÖNIKA. Nyheter24:s Henrik Eriksson har likt delar av sossarna tröttnat på de otaliga anonyma “S-källor” som figurerar i media.
Senaste nytt

SJ utökar tågtrafiken till flera orter

Stoltenberg hälsar på i Kiev

Nato-chefen Jens Stoltenberg är i Kiev för samtal med bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, rapporterar nyhetsbyråer.

S: Sätt in militären mot gängen

Den nya våldsvågen som slagit till i Sverige kräver nya åtgärder, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Nu föreslår hon att militären ska kunna sättas in för att hjälpa polisen, rapporterar Aftonbladet.

Zlatan Ibrahimovic stoppas – får inte vräka hyresgäst på Östermalm

Zlatan Ibrahimovic blir inte av med hyresgästen han försökt vräka från huset på Östermalm – i alla fall inte än. Kronofogden går emot fotbollsstjärnans önskan, och väljer att invänta tingsrättens beslut.

Misstänkt dubbelmord i Norge

En person har efterlysts internationellt efter att två personer hittats döda i en lägenhet i den norska Kristiansand, skriver NTB.

Steg mot ny kärnkraft – men oklart när

Regeringen tar nu ett första steg för att göra det möjligt att bygga nya kärnkraftsreaktorer och på fler platser än i dag. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte spå när en första ny reaktor skulle kunna stå klar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.