Det är vid till exempel demonstrationer eller fotbollsmatcher som urartar som polisen ska kunna använda sig av gasen. Beslutet kommer efter kritik mot polisens användning av pepparsprej, något som nu regleras hårdare.
1 av 3
Det är vid till exempel demonstrationer eller fotbollsmatcher som urartar som polisen ska kunna använda sig av gasen. Beslutet kommer efter kritik mot polisens användning av pepparsprej, något som nu regleras hårdare. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Tårgasen ligger tät i staden Daih i Bahrain. Nu ska den svenska polisen få använda tårgas även utomhus, något som inte varit tillåtet tidigare.
2 av 3
Tårgasen ligger tät i staden Daih i Bahrain. Nu ska den svenska polisen få använda tårgas även utomhus, något som inte varit tillåtet tidigare. - Foto: Hasan Jamali / AP
Under Göteborgskravallerna 2001, där en demonstrant sköts av polisen, användes även tårgas. Då var rikspolischefen Sten Heckscher kritisk - nu vill han inte uttala sig.
3 av 3
Under Göteborgskravallerna 2001, där en demonstrant sköts av polisen, användes även tårgas. Då var rikspolischefen Sten Heckscher kritisk - nu vill han inte uttala sig. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Tidigare kritiker tysta efter polisens tårgasbeslut

Polisen ska få börja använda tårgas mot folksamlingar, något som fått hård kritik tidigare - men nu har missnöjet tystats.


Klassas som kemiskt stridsmedel

Användning av tårgas är vanligt i länder som till exempel Grekland och Egypten för att mota demonstranter. Gasen räknas som ett kemiskt stridsmedel och är förbjuden i krig. I höga koncentrationer är den livshotande men vid de som polisen använder handlar det framför allt om svidande ögon och irriterade slemhinnor för den som exponeras.

STOCKHOLM. Svensk polis får från och med onsdagen tillstånd att använda sig av tårgas även utomhus, något som tidigare varit otillåtet. Beslutet kommer efter kritik mot användandet av pepparsprej. I en granskning från 2009 skriver Justitieombudsmannen, JO, bland annat att sprejen använts mot folksamlingar i sig och att andra än de som varit våldsamma drabbats.

Nu ska det alltså gå att använda tårgas i stället samtidigt som reglerna för pepparsprej blir hårdare. Rikspolisstyrelsen har dock påpekat att det krävs beslut från flera led och att bara vissa särskilt utbildade poliser ska ha rätten att använda tårgasen. Det kan till exempel handla om att skingra demonstranter eller andra typer av folksamlingar, så som vid bråk kring en fotbollsmatch.

"Tårgas får användas endast vid ingripanden i farliga situationer, t.ex. när någon genom hot med vapen eller sprängmedel eller av annan anledning bedöms vara särskilt farlig och bara om den polisiära uppgiften inte kan lösas på något mindre ingripande sätt", står det i Rikspolisstyrelsens föreskrifter.

Facket kritiserade tidigare - men inte längre

Det nya inslaget i den särskilda polistaktiken, SPT, stötte på hårt motstånd i fackets remissvar för ett och ett halvt år sedan.

"Bara den omständigheten att vi genom att reglera frågan om användning av tårgas i den särskilda polistaktiken har vi inom svensk polis på ett olyckligt sätt flyttat fram positionen för möjligheterna att använda tårgas i folksamling", skriver fackförbundet Jusek:s polissektion i sitt betänkande från juli 2010.

Men nu när beslutet är fattat har de släppt kritiken.

– Eftersom beslut är fattat har vi inte längre anledning att gå in i debatten, säger polissektionens ordförande Mats Vangstad till Nyheter24.

"Inte lämpligt i tätbebyggelse"

Den förre rikspolischefen Sten Heckscher, som bland annat var verksam på posten under Göteborgskravallerna 2001, kritiserade redan då användandet av tårgas (som då var tillåtet).

– Tårgas är inte lämpligt i tätbebyggelse eftersom det gör mer skada än nytta, sa han till Sveriges Radio efter kravallerna.

När Nyheter24 når honom vill han dock inte uttala sig med hänvisning till att han slutat arbeta för polisen.

Nyheter24 har sökt Per Engström, chef på Rikspolisstyrelsens brottförebyggande avdelning, utan framgång.

/
/
JO
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Assa Abloy ökar vinsten

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.