Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kristdemokrat vill åka på "underklassafari" och besöka "vanartiga skrikande ungdomar"

- 31/01/2012, 22:56 -
"Funderar på att arrangera ett underklassafari. Cigarrer utlovas till alla medresenärer. Tips på platser att besöka?"
1 av 2

"Funderar på att arrangera ett underklassafari. Cigarrer utlovas till alla medresenärer. Tips på platser att besöka?"

Faksimil SR P4 Jönköping

Patric Rylander är partisekreterare Acko Ankarbergs närmaste man.
2 av 2

Patric Rylander är partisekreterare Acko Ankarbergs närmaste man.

Bertil Ericson / SCANPIX

Patric Rylander, partisekreterare Acko Ankarberg närmste man och kristdemokraternas näst högste tjänsteman, efterlyser tips på resmål till underklassen.

Kristdemokraternas näst högste tjänsteman, Patric Rylander vill åka på "underklassafari".

"Funderar på att arrangera ett underklassafari. Cigarrer utlovas till alla medresenärer. Tips på platser att besöka?", skriver han på Facebook - och får tips av flera vänner:

"Södermalm? Allt beror på perspektivet ;)", "Gôtet?", "Västra Järnvägsgatan ?? och Görwellsgatan ?? i Stockholm."

Efter att svaren börjar trilla in fortsätter Rylander sin beskrivning av underklassen:

"Det ska finnas en hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, mängder med klotter och allmänt slitet. Tveksamt om Södermalm håller måttet..."

Kritiseras av partikollegorna

– Det låter förfärligt. Jag kan inte på något sätt ställa mig bakom det här. Så här gör man inte. Man får inte uttrycka sig på det här sättet om någon miljö någonstans. Det här handlar om människor, människor som man ska behandla med respekt och värdighet och inte raljera i grupper och annat, säger Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd i Sävsjö, till SR P4 Jönköping.

Gustafsson får medhåll från flera kollegor i partiet.

– Jag tycker att man över huvudtaget måste vara försiktig med vad man skriver på Facebook, speciellt om man har en ansvarsposition och speciellt om man jobbar med politik som handlar väldigt mycket om värdering och åsikter. Så bör man inte göra om man har den ansvarspositionen naturligtvis, säger kommunpolitikern Simon Rundqvist.

Svar på "överklass-safari"

Rylander hävdar i efterhand att han ångrar en viss del av formuleringarna, men att Facebook-statusen var ett svar på en tidigare uppmärksammad bussresa under namnet "överklass-safari".

– Visst var det olämpligt uttryckt på det sättet. Framför allt om jag kunde ana vilken spridning det skulle få, jag skriver i första hand för mina vänner och jag skriver ofta med lite ironi och med glimten i ögat. Ibland blir det kanske lite olämpligt formulerat och det var det kanske den här gången, säger han till SR P4 Jönköping.