Carl Bildt får hård kritik av S-profilen som hävdar att den tysta diplomatin inte har fungerat.
1 av 5
Carl Bildt får hård kritik av S-profilen som hävdar att den tysta diplomatin inte har fungerat. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Catherine Ashton kunde inte närvara på Afrikanska Unionens möte i Etiopien nyligen.
2 av 5
Catherine Ashton kunde inte närvara på Afrikanska Unionens möte i Etiopien nyligen. - Foto: SULEJMAN OMERBASIC/SCANPIX
Marita Ulvskog tog upp frågan i EU-parlamentet för att väcka liv i debatten om Martin Schibbye och Johan Persson.
3 av 5
Marita Ulvskog tog upp frågan i EU-parlamentet för att väcka liv i debatten om Martin Schibbye och Johan Persson. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
EU-parlamentarikern Marita Ulvskog har tröttnat på att det är tyst kring vad som händer i Etiopien.
4 av 5
EU-parlamentarikern Marita Ulvskog har tröttnat på att det är tyst kring vad som händer i Etiopien. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Ecuadors president Rafael Correa tillsammans med FN:s specialrapportör Frank La Rue till höger i bild.
5 av 5
Ecuadors president Rafael Correa tillsammans med FN:s specialrapportör Frank La Rue till höger i bild. - Foto: Dolores Ochoa/Ap

Ulvskog pressar EU på svar om Etiopiensvenskarna

"Den här tysta diplomatin som Carl Bildt pratar om. Man vet inte ens om den finns. Det skapar en väldig misstro och man ser inte några som helst signaler på att de gör något över huvud taget."


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat krävde EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) att EU måste agera för att fängslade Martin Schibbye och Johan Persson ska få komma hem.

På torsdagen satte hon ytterligare press på EU:s utrikesminister Catherine Ashton när hon frågade vad hon gjorde för de fängslade Etiopiensvenskarna.

– Nu har det varit väldigt tyst om vad som pågår i Etiopien. Vi vet inte vad som sker samtidigt som det har varit väldigt tydligt att EU kan spela en roll. Svenska regeringen klarar uppenbarligen inte detta och därför ville jag veta vad Catherine Ashton gör, säger Maria Ulvskog till Nyheter24.

"Jag tolererar inte det här"

Enligt Ulvskog har det nyligen varit ett viktigt möte i Afrikanska Unionen som ska ha hållits i just Etiopien. Catherine Ashtion var bjuden men kunde inte närvara, vilket fick Marita Ulvskog att reagera.

– Det betyder att kommissionen var representerad på låg tjänstemannanivå och det tolererar jag inte. Har vi en utikestjänst i EU måste hon agera och därför ställde jag frågan när vågar vi räkna med att journalisterna är hemma igen? säger hon och fortsätter:

– Som svar fick jag att man gör mycket men att hon ville prata med mig privat. Egentligen hade jag inte räknat med att få ett svar heller utan ville markera allvaret i situationen.

FN kritserar Etiopien

På torsdagen uttryckte även FN sin oro för första gången. Enligt fem FN-rapportörer missbrukar Etiopien terrorlagarna och stryper yttrandefriheten.

– Journalister spelar en avgörande roll för att utreda och informera allmänheten om människorättsbrott. De ska inte ställas inför rätta för att de utför sitt rättmätiga arbete, och ännu mindre dömas till allvarliga straff, säger Frank La Rue, FN:s specialrapportör för yttrandefrihet, skriver Svenska Dagbladet.

"Vet inte ens om den tysta diplomatin finns"

Uttalandet görs också inför att 24 journalister på söndag ska dömas för terrorbrott. Man tror även att den ökade pressen från FN ses som ett tecken på att frågan hamnar allt högre upp på FN:s människorättsagenda.

– Jag tycker det är jättebra att FN agerar och det borde ge eld i baken på svenska regeringen. Den här tysta diplomatin som Carl Bildt pratar om. Man vet inte ens om den finns. Det skapar en väldig misstro och man ser inte några som helst signaler på att de gör något över huvud taget, säger Marita Ulvskog till Nyheter24.

/
/
/
/
EU
/
FN
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.