Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skolverket utreder Proffice efter massiv kritik

- 03/02/2012, 14:35 -
Personalen saknade bland annat kontorsmaterial och fick tävla...
1 av 3

Personalen saknade bland annat kontorsmaterial och fick tävla...

Mark Earthy / SCANPIX

om en ostbricka för att jobba så effektivt som möjligt.
2 av 3

om en ostbricka för att jobba så effektivt som möjligt.

Leif R Jansson / SCANPIX

Skolverket har tillsatt en utredning efter kritiken om missförhållanden bland de anställda på bemanningsföretaget Proffice.
3 av 3

Skolverket har tillsatt en utredning efter kritiken om missförhållanden bland de anställda på bemanningsföretaget Proffice.

Janerik Henriksson / SCANPIX

Avtalet mellan bemanningsföretaget och Skolverket fortlöper samtidigt som en utredning om missförhållandena pågår.

Redan innan kritiken av missförhållanden på bemanningsföretaget Proffice kom upp till ytan hade Skolverket förlängt avtalet med sex månader.

Sedan i somras har bemanningsföretaget haft i uppdrag att förbereda handläggningen av ansökningarna om lärarlegitimationer - och de är därmed delaktiga i att avgöra tiotusentals lärares framtid.

Kritiken mot Proffice har bland annat handlat om hur arbetsledarna anordnat tävlingar om vilket arbetslag som kunnat registrera flest ansökningar på kortast tid - där vinnaren lovades en ostbricka.

– Förlängningen gjordes redan den 23 december, alltså innan media gjorde oss uppmärksamma på att det till exempel anordnas en tävling om registrering av ärenden, säger Mattias Ragert pressansvarig på Skolverket, till Nyheter24.

Tillsatt en utredning

Skolverket kan i nuläget inte kommentera huruvida man kommer att avbryta avtalet eller inte, förrän man sammanställt den utredning som just nu pågår.

– När den här kritiken kom i media reagerade vi på en gång och tillsatte en utredning som kommer att presenteras inom kort. Vad den landar i kan jag inte kommentera, det kommer vi att redogöra för i den här rapporten. Bland annat vilka vi varit i kontakt med för att få vetskap om detta, säger Ragert.

Rapporten kommer att publiceras "väl synligt" på Skolverkets hemsida.

Har ni tidigare haft planer på ett långtgående samarbete?

– Vi var ju väldigt öppna redan från början med att vi anlitat Proffice - för att snabbt komma igång med arbetet för att få ordning på organisationen. Sen är det så att det är en insats nu som ska göras där 180 000 lärare, varav många redan är ute på arbetsmarknaden ska kunna bli berättigade. Det är tighta tidsramar, säger Ragert och fortsätter:

– Vi såg att det här var en lösning som vi behövde använda oss av. Sen när de befintliga lärarna fått sina legitimationer så blir det inte lika många.