Polisen arbetar ständigt med kartläggning av personer som kan göra sig skyldiga till så kallad grooming.
1 av 2
Polisen arbetar ständigt med kartläggning av personer som kan göra sig skyldiga till så kallad grooming. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
En 45-årig man i Värmland har häktats för barnvåldtäkt efter att han fått kontakt med en 14-årig flicka på Wordfeudchatten.
2 av 2
En 45-årig man i Värmland har häktats för barnvåldtäkt efter att han fått kontakt med en 14-årig flicka på Wordfeudchatten. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Wordfeud - en obevakad arena för pedofiler?

En man häktades för barnvåldtäkt efter att ha sökt kontakt via Wordfeud. Frågan är om apparna är en blind fläck där pedofiler kan härja fritt?


Ny lagstiftning

Sedan 1 juli 2009 är det olagligt med "grooming" eller gromning som är den försvenskade versionen av ordet. Den som gjort sig skyldig för detta kan dömas till "kontakt med barn i sexuellt syfte". Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

INTERNET. Under helgen rapporterades det om en 45-årig man som häktats för barnvåldtäkt sedan han ska ha tagit kontakt med en 14-årig flicka via chatten på den populära appen Wordfeud.

Frågan är om spel och appar, som är en någorlunda ny företeelse, är en blind fläck för polisen. Enligt Jörgen Lindeberg på Rikskriminalpolisen, som fokuserar på så kallad "grooming", är det här det första fallet man hört talas om.

– Barn spelar ofta spel, kanske inte just Wordfeud men andra. De som är sexuellt intresserade av barn dras då till den miljön där barn vistas. Det gällde även innan internet, säger han till Nyheter24.

Behövs det en ökad satsning på att bevaka exempelvis appar eftersom det är ett så nytt fenomen?

– Om Wordfeud visar sig vara ett problem, vilket jag i och för sig har svårt att tänka mig, så är det klart att man får jobba med det.

I sin jakt på personer som gör sig skyldiga till grooming, det vill säga kontakt med barn på internet i sexuellt syfte, kartlägger polisen misstänkta. Enligt Jörgen Lindeberg har man för närvarande 600 personer på denna lista.

– Vi har koll på vad de kallar sig för och vad de använder för mejladresser, sen ingriper vi när de gör sig skyldiga till något brottsligt, säger han.

Men hur man ska hålla reda på hur många av dem som är aktiva i spelapparnas chattar, där det inte går att bedriva spaning på samma sätt som på webben, är i det närmaste omöjligt att säga.

/
/
/
/
/
App
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.