Söndag 16 Jan
Stockholm

Borg och Merkel ger olika besked om europakten

Europaparlamentet i Bryssel.
1 av 4
Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldts regering fick igenom ett undertecknande tillsammans med Socialdemokraterna.
2 av 4
Statsminister Fredrik Reinfeldts regering fick igenom ett undertecknande tillsammans med Socialdemokraterna. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar dock att skuldbegränsningarna är juridiskt bindande för samtliga 25 stater.
3 av 4
Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar dock att skuldbegränsningarna är juridiskt bindande för samtliga 25 stater. Foto: Frank Augstein / AP
Finansminister Anders Borg hävdar att Sverige inte binder sig till något regelverk i samband med undertecknandet av finanspakten.
4 av 4
Finansminister Anders Borg hävdar att Sverige inte binder sig till något regelverk i samband med undertecknandet av finanspakten. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Finansminister Anders Borg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger helt olika saker om europakten. Men enligt EU-kommissionens talesman i Sverige har båda rätt - och fel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är europakten

Europakten ska stärka unionens kontroll över medlemsländernas ekonomiska politik och är frivillig för de länder som valt att stå utanför eurosamarbetet.

Sverige har hittills valt att avstå, bland annat sedan facken kritiserat att pakten ger EU möjlighet att lägga sig i avtalsrörelser.

Alliansregeringen har dock velat hålla dörren på glänt medan både de rödgröna och sverigedemokraterna velat stänga dörren helt.

BRYSSEL. Bilden av vilka Sveriges förpliktelser är när vi går in i europakten är svårtydd. Finansminister Anders Borg (M) har sagt att "vi inte är bundna av regelverket" och Tysklands förbundskansler Angela Merkel att "skuldbegränsningarna kommer att vara juridiskt bindande för de 25 undertecknarna".

Men något enkelt svar kring hur mycket av reglerna Sverige måste följa finns inte.

Eric Degerbeck är presschef och talesman för EU-kommissionen i Sverige. Han menar att det ännu är svårt att se hur hårda reglerna kommer att vara för icke-euroländer.

– Det borde vara bindande, moraliskt sett, men det är svårt att säga. Samtidigt är det som gäller sanktioner reserverat för euroländerna, säger han till Nyheter24.

I mångt och mycket följer Sverige redan EU:s uppmaningar och direktiv, menar Degerbeck, och därför blir det enligt honom ingen större förändring.

Kommer Sverige lämna över någon formell makt över den ekonomiska politiken till Bryssel?

– Nej, inte med det här undertecknandet. Man godtar i och för sig koordination av budgetarna från EU:s sida men man överlämnar ingen formell makt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela