På grund av brister i kommunikationen och tidspress...
1 av 6
På grund av brister i kommunikationen och tidspress... - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
... så valde man att ge vika för säkerheten.
2 av 6
... så valde man att ge vika för säkerheten. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Ringhals är sedan år 2009 under "särskild tillsyn" från srålsäkerhetsmyndigheten, SSM.
3 av 6
Ringhals är sedan år 2009 under "särskild tillsyn" från srålsäkerhetsmyndigheten, SSM. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
I maj 2011 brann reaktor två på kärnkraftverket Ringhals.
4 av 6
I maj 2011 brann reaktor två på kärnkraftverket Ringhals. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Ledningen har hävdat att säkerheten är under kontroll...
5 av 6
Ledningen har hävdat att säkerheten är under kontroll... - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
... något som onsdagens Uppdrag Granskning avslöjar är felaktigt.
6 av 6
... något som onsdagens Uppdrag Granskning avslöjar är felaktigt. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Så försökte de mörka kärnkraftsolyckan

Uppdrag Granskning avslöjar hur ledningen på Ringhals valt att mörka vad som faktiskt låg bakom branden i reaktor 2.


Mörkade bilder för säkerhetsnämnden

I Varbergs säkerhetsnämnd sitter politiker som alltid ska vara uppdaterade på vad som händer på kärnkraftverket. Men Uppdrag Granskning avslöjar att ledningen på Ringhals skippade att visa upp bilder på hur det verkligen såg ut inne i reaktor 2. I stället visade man upp en putsad variant av skadorna. Något man i efterhand förnekar.

Man "glömde" även att direkt informera strålsäkerhetsmyndigheten om branden, trots att representanter fanns på plats morgonen efter branden. På ett inplanerat möte, där bland annat säkerhetschefen närvarade, så valde man att inte informera om vad som skett "eftersom mötet var inplanerat sedan länge och handlade om andra saker".

I stället så ringde någon en tjänsteman på SSM och berättade om en tryckökning - men man sa ingenting om någon brand.

VARBERG. Reaktor 2 på kärnkraftverket Ringhals har stått stilla sedan branden i maj 2011. En brand som utlöstes av en kvarglömd dammsugare.

Ledningen på Ringhals har hela tiden hävdat att det inte finns några säkerhetsbrister - men valde ändå att mörka olyckan för statens kontrollorgan strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Nu kan Uppdrag Granskning avslöja vad som egentligen låg bakom branden.

Stressade fram ett tryckprov

På Ringhals görs återkommande översyner av reaktorerna, men i maj 2011 tyckte ägaren Vattenfall att det tog för lång tid. Det kostar nämligen pengar när en översyn görs eftersom att reaktorn måste stå stilla.

På grund av trycket från Vattenfall beslutade någon högt uppe i ledningen på Ringhals att ett så kallat tryckprov skulle göras, trots att översynen inte var klar. Det visade sig få ödesdigra konsekvenser.

Ett tryckprov går till så att man höjer trycket inne i reaktorn för att kolla om radioaktivitet skulle kunna läcka ut vid en eventuell olycka. Innan ett tryckprov kan göras måste reaktorn tömmas på allt brännbart, något som inte skedde.

Kvar inne i reaktorn fanns bland mycket annat en dammsugare som fattade eld. På bilder som aldrig tidigare visats får man se hur allt är totalt utbränt. Temperaturen var så hög att en stege av aluminium smälte. Men de bilderna har Ringhals aldrig visat upp.

– Det här är en liten grupp människor som har fått för sig att göra ett experiment som inte utföll särskilt väl, säger en anställd på Ringhals till Uppdrag Granskning.

Mannen är anonym på grund av rädslan att förlora sitt jobb. Men det han säger bekräftas av Jan Hanberg och Leif Karlsson, experter på SSM.

Kärnkraftverket under särskild tillsyn

Hanberg och Karlsson berättar att Ringhals tidigare haft tveksamma säkerhetsrutiner och har därför placerat kärnkraftverket under särskild tillsyn sedan 2009.

I maj 2011 brast det på flera punkter. Det kom bland annat varierande uppgifter från ledningen om huruvida att allt brännbart skulle bort eller ej, eftersom man menade att översynen skulle fortsätta efter branden. Samtidigt saknade en speciell skyddsgrupp, vars uppgift är att kontrollera säkerheten, en brandspecialist på grund av anställningsstopp. Dessutom har det i efterhand visat sig att de som gjorde slutronden reagerat på allt brännbart som fanns kvar i reaktorn, men valt att ändå inte göra något åt saken.

För att tjäna in 40 timmar valde man att tumma på säkerheten - och vänta med att informera myndigheter och grannar om att branden över huvud taget ägt rum.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.