När pressen kring Håkan Juholt uppstod under hösten efter hans bostadsskandal passade Jan Emanuel lägligt nog på att besöka honom med blommor på partihögkvarteret.
1 av 3
När pressen kring Håkan Juholt uppstod under hösten efter hans bostadsskandal passade Jan Emanuel lägligt nog på att besöka honom med blommor på partihögkvarteret. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Under hösten 2002 fick han ta över statsrådet Pär Nuders plats i riksdagen.
2 av 3
Under hösten 2002 fick han ta över statsrådet Pär Nuders plats i riksdagen. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001.
3 av 3
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001. - Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX

Inte första gången - här är Jan Emanuels många snedsteg

Tidigare Robinsonvinnaren och socialdemokraten är misstänkt för skattebrott. Men han var i blåsväder redan i mars 2009.


Region Gotland har inga kopplingar

Det misstänkta skattebrottet som ska ha att göra med Jan Emanuels behandlingsverksamhet på Gotland har inte gått regionen obemärkt förbi. Men Nyheter24 har varit i kontakt med de ansvariga på regionen som säger att det i nuläget inte finns några kopplingar med hans vårdhem. Det gäller både upphandlingar och placerade ungdomar.

GOTLAND. Ekobrottsmyndighetens utredning om Jan Emanuels affärer med sin behandlingshemsverksamhet är inte första gången som Jan Emanuel Johansson varit i bråk med myndigheterna. Den tidigare Robinsonvinnaren och riksdagsledamoten har gjort sig rik på så många tvivelaktiga sätt att han tidigare kallats för "Ocker-Janne" bland annat på Nyheter24.

Under en intensiv period i mars 2009 var han i rejält blåsväder. Här är allt som avslöjades kring honom:

- Försökte hyra ut sin lägenhet för 40 000 kronor i månaden samtidigt som han dessutom fick bostadsersättning från riksdagen. Efteråt skrev han "jag försökte med en pinsamhet, och det sket sig" på sin blogg.

- I samband med att den första bostadsskandalen nystades upp avslöjades det också att Jan Emanuel försökte hyra ut en villa på Gotland för 35 000 kronor i månaden. Senare förklarade han att han tänkt hyra ut till "überbrats" och att en borgerlig politiker fått ryggdunk.

- Efter de båda skandalerna fick han sig en rejäl utskällning av S-toppen Sven-Erik Österberg i riksdagen. Han satt också i krismöte med Mikael Damberg som då var ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.

- På ett hem för problemungdomar, kallat Jan Emanuelsgården, tvingades eleverna skriva på ett kontrakt som tillät "personal att i vissa situationer använda muskelkraft för att lösa uppkomna situationer". Eleverna själva skulle dessutom ansvara för "uppkomna skador på såväl egendom som sig själv".

Jan Emanuel Johansson har efter sin karriär som dokusåpakändis och politiker gjort stora pengar på sin verksamhet med vård- och behandlingshem. Så sent som i september sålde han ett vårdbolag för en kvarts miljard.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.