Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid kammaren för säkerhetsmål. Advokaterna riktar kritik mot henne för att dra för stora växlar av de åtalades religion.
1 av 3
Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid kammaren för säkerhetsmål. Advokaterna riktar kritik mot henne för att dra för stora växlar av de åtalades religion. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Författaren och journalisten Jan Guillou har tidigare kritiserat åklagaren för både denna process och flera tidigare. Han tror att hennes utsikter är mycket små i hovrätten.
2 av 3
Författaren och journalisten Jan Guillou har tidigare kritiserat åklagaren för både denna process och flera tidigare. Han tror att hennes utsikter är mycket små i hovrätten. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Konstnären Lars Vilks ska ha varit måltavlan enligt de mordplaner som åklagaren menar går att finna i utredningen mot de tre männen.
3 av 3
Konstnären Lars Vilks ska ha varit måltavlan enligt de mordplaner som åklagaren menar går att finna i utredningen mot de tre männen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Jan Guillou sågar Vilks-överklagande

Åklagaren valde att överklaga frikännandet - nu sågas hon av både advokater och Jan Guillou.


Detta har hänt

September 2011: Under natten till tioårsdagen av terrorattackerna mot USA grips fyra män av nationella insatsstyrkan på Göteborgs centralstation. Samtidigt utryms konsthallen Röda Sten på grund av ett hot mot lokalerna. Männen misstänks för förberedelse till terroristbrott. Flera av dem har ett förflutet med småbrott och narkotika.

Senare begärs männen häktade för förberedelse till mord, men bara tre av de fyra, den fjärde släpps på fri fot. I slutet av månaden avslöjas det att den de planerat mörda ska ha varit konstnären Lars Vilks.

Oktober 2011: Flera av männen har överklagat sina omhäktningar men överklagan avslås.

December 2011: De tre männen åtalas för förberedelse till mord på Lars Vilks. I mellandagarna släpps de på fri fot efter att förhandlingarna i tingsrätten tagit slut.

Januari 2012: I slutet av januari döms de tre - men endast för knivinnehav. Tingsrätten friar männen från mordplanerna men konstaterar att männen haft för avsikt att "sammanträffa" med konstnären.

GÖTEBORG. Beslutet att överklaga domen mot de tre män som frikändes för mordplaner mot Lars Vilks får nu kritik - inte bara från advokaterna. Författaren och journalisten Jan Guillou, som skrivit om fallet och åklagare Agneta Hilding Qvarnström i flera krönikor, menar att överklagandet är fel.

– Ska man döma någon till ett så hårt straff som detta skulle innebära kan man inte säga: "något fuffens hade de för sig, de får två år". Utsikterna för framgång för åklagaren är mycket små, säger han till Nyheter24.

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström har tidigare fått kritik, också från andra än Jan Guillou, efter ett antal misslyckade rättsprocesser. Senast när två svensksomalier dömdes till fyra års fängelse i tingsrätten för stämpling till terroristbrott 2010 men sedan friades av en enig hovrätt i mars 2011.

– Hon har ju misslyckats tämligen gruvligt flera gånger. Kanske handlar detta om någon slags revanschlust, säger Jan Guillou.

"Inte roligt att ha denna ovisshet hängande över sig"

På onsdagskvällen kom beskedet att Hilding Qvarnström väljer att överklaga tingsrättens beslut om att endast döma de tre männen för brott mot knivlagen. Beskedet togs emot hårt av de åtalade.

– Det är klart att det var tråkigt, det hade varit skönt för honom att slippa detta. Det är inte roligt att ha denna ovisshet hängande över sig igen, säger Ulf Ahlstedt, en av männens advokat, till Nyheter24.

Eva Henrikson, som företräder en av de andra männen, menar att det inte finns några konkreta bevis på att männen varit ute efter att mörda Lars Vilks.

– Åklagaren har uppehållit sig vid en allmän hotbild. Hon har dragit väldigt stora växlar över att "den kommer från muslimskt håll", säger Henrikson till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt Agnetha Hilding Qvarnström utan framgång. I ett pressmeddelande på onsdagen meddelade hon sin syn på varför målet borde prövas i nästa instans.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/