Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bönder får 400 miljoner mer

Nyheter | 03/10/2008 13:31

Sveriges bönder håvar in 400 miljoner kronor mer i EU-stöd. (TT)

Sveriges bönder kommer att håva in närmare 400 miljoner kronor mer i jordbruksstöd från EU i år än förra året. Det är resultatet av den fallande kronan.

När årets växelkurs för EU:s direktstöd till jordbruket fastställdes var kursen 58 öre - eller sex procent - högre per euro än för ett år sedan. Förutsatt att antalet stödrätter i de svenska böndernas gårdsstöd är oförändrat, ökar stödet från cirka 6,5 miljarder kronor 2007 till närmare 6,9 miljarder i år.

Växelkursen för EU:s jordbruksstöd baseras på den kurs som Europeiska centralbanken fastställer vardagen närmast före den 1 oktober. Förra året var kursen 9,2147 kronor per euro, i år 9,7943 kronor per euro.

De stöd som berörs är bland annat gårdsstöd, handjursbidrag, skilda stöd för energigrödor, proteingrödor, kontrakterad stärkelsepotatis och kvalitetscertifiering samt stöd till mervärden i jordbruket.

Förutom dessa stöd betalar svenska staten årligen ut 2,5 miljarder i andra jordbruksstöd, enbart till hälften finansierade av EU.

Skrivet av: