Kidnappade flickan kan ha lämnat landet - "små chanser att hitta henne"

- 15/02/2012, 17:06 -
Olga Persson (till höger) under Europarådets kampanj mot sexuellt våld mot barn, tillsammans med före detta  höjdhopparen Patrik Sjöberg.
1 av 3

Olga Persson (till höger) under Europarådets kampanj mot sexuellt våld mot barn, tillsammans med före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg.

Mikael Andersson / SCANPIX

Förre justitiekanslern Göran Lambertz utreder just nu åtgärder mot tvångsäktenskap.
2 av 3

Förre justitiekanslern Göran Lambertz utreder just nu åtgärder mot tvångsäktenskap.

KERSTIN CARLSSON / SCANPIX

Den 15-åriga flickan kidnappades av fyra beväpnade män. Bara en vecka innan hade hon placerats i familjehemmet efter att hennes pappa misstänkts för misshandel mot henne. Bilden har inget med artikeln att göra.
3 av 3

Den 15-åriga flickan kidnappades av fyra beväpnade män. Bara en vecka innan hade hon placerats i familjehemmet efter att hennes pappa misstänkts för misshandel mot henne. Bilden har inget med artikeln att göra.

Hans Runesson / SCANPIX

Togs av beväpnade män - nu är hoppet litet om att hitta 15-åringen som med stor sannolikhet tagits till ett annat land.

JÖNKÖPING. Polisen är minst sagt förtegen om den 15-åriga flicka som togs från ett familjehem i Småland där motivet tros vara hedersrelaterat.

När barn likt detta kidnappas för att troligen giftas bort visar statistiken att de relativt omgående förs ut ur landet. Det är en bild som även Olga Persson, förbundssekreterare på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, delar.

– Chanserna är väldigt små. Polisen har inte resurserna som krävs då det är svårt att hitta internationellt samarbete, tvångsäktenskap är ju lagligt i flera länder, säger hon till Nyheter24.

Polisen vill undvika att vittnen "rättar in sig i ledet"

I en skrivelse som skickats ut till flera medier förklarar kriminalkommissarie Johan Frisk läget och varför polisen inte kan uttala sig om något. I vissa stunder liknar brevet en ursäkt.

"Vår erfarenhet är att många, oftast omedvetet, korrigerar sin berättelse efter vad de fått veta via media eller på annat sätt. Tar man del av en uppgift som inte stämmer med den egna minnesbilden är det lätt att bli osäker och "rätta in sig i ledet", är förklaringen till varför medierna inte får veta något.

Samtidigt rapporterar P4 Kalmar att Interpol kopplats in i ett liknande fall som ägde rum för ett år sedan. Olga Persson menar att det är ovanligt att man kopplar in dem men välkomnar det.

– Det är inte vanligt men förhoppningsvis kan man göra det mer och mer, och tidigare, säger hon.

Hoppas ingå i nationell enhet

Just nu utreder förre justitiekanslern Göran Lambertz frågan om tvångsäktenskap. Han vill bland annat se en nationell enhet som ska samordna arbetet när liknande saker inträffar. En enhet Olga Persson gärna ser att hennes förbund ingår i.

– Det hoppas jag. I första skedet är det bra att samla specialkunskap men sen handlar det om att integrera kunskapen ner i alla myndigheter som berörs, säger hon.

Nyheter24 har sökt Göran Lambertz utan framgång.