Beatrice Ask menar att avtalet bara kräver en mindre ändring i varumärkeslagen och inga förändringar på internet.
1 av 4
Beatrice Ask menar att avtalet bara kräver en mindre ändring i varumärkeslagen och inga förändringar på internet. - Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Protest i det polska parlamentet av flera ledamöter.
2 av 4
Protest i det polska parlamentet av flera ledamöter. - Foto: ALIK KEPLICZ / AP
Protesterna har varit stora i flera europeiska länder. Här i Bulgarien.
3 av 4
Protesterna har varit stora i flera europeiska länder. Här i Bulgarien. - Foto: Valentina Petrova / AP
Nu får Holm och de andra kritikerna mot Acta-avtalet ett år på sig att driva opinion innan det är dags för omröstning i riksdagen.
4 av 4
Nu får Holm och de andra kritikerna mot Acta-avtalet ett år på sig att driva opinion innan det är dags för omröstning i riksdagen. - Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX

Holm (V): "Nu har vi ett år på oss att stoppa Acta"

De som vill försöka stoppa Acta-avtalet har god tid på sig. Det var Beatrice Asks besked i riksdagen.


Fler och fler backar från avtalet

Många länder har nu backat från ratificeringen av Acta-avtalet och skjutit upp sina nationella processer. Polen, Tyskland, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Lettland, Holland, Bulgarien och senast Rumänien har backat helt eller delvis.

På fredagen gick den polske premiärministern Donald Tusk ut med att landet till fullo säger nej till Acta och att han skickat ett brev till många andra europeiska ledare att göra detsamma.

Det ryktades i veckan att den största partigruppen i Europaparlamentet, EPP, skulle backa från sitt stöd till avtalet efter att ordföranden Joseph Daul ska ha sagt "Acta, det är slut". Senare gick man dock ut med ett pressmeddelande där han backade till stor del.

Jens Holm, som själv satt i parlamentet 2006-2009, tycker ändå att det har stor betydelse att EPP "tvingas" gå ut med att man ska säkra friheten på internet.

– Det är ett tecken på hur långt kritiken gått. När till och med dem känner av det visar det att det är helt rätt att protestera - man kan verkligen påverka.

STOCKHOLM. Det kommer att dröja cirka ett år innan riksdagen ska behandla frågan om det hårt kritiserade Acta-avtalet. Det var justitieminister Beatrice Asks (M) besked när hon krävdes på svar i riksdagen på fredagen.

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) hade ställt flera frågor till Ask i en interpellation. Han ser ljust på att en proposition från regeringen dröjer.

– Det är positivt, det betyder att vi kritiker har ett år på oss att bilda opinion, säger han till Nyheter24.

Ask: "Bara en konsekvens"

I övrigt menar han dock att justitieministern inte gav några egentliga svar. Ask hävdar att avtalet endast kommer att innebära en mindre förändring i varumärkeslagen och att alla länder är fria att bestämma själva när det kommer till internet.

– Det är den enda konsekvensen för svenskt vidkommande, sa justitieministern i riksdagen.

Jens Holm köper inte den förklaringen.

– Det är en naiv och väldigt begränsad inställning. Sverige har ett ansvar vilken politik man vill sprida till andra länder, säger han och fortsätter:

– Det här avtalet leder till att IT-företagen tvingas samarbeta med upphovsrättsinnehavare. Det finns uppenbara risker med det.

"Sverige borde skämmas"

Förhandlingarna kring avtalet har skett i slutna rum och flera stora länder har inte varit delaktiga. Jens Holm (V) är minst lika kritisk mot processen som avtalet i sig. När det tagits upp i exempelvis FN har flera länder protesterat högljutt.

– När stora aktörer såsom Kina, Indien och Brasilien inte vill vara med kringgår man det. Sverige borde skämmas, säger han.

– Anledningen är att vissa länder har vägrat diskutera de här frågorna så Sverige och andra länder har varit hänvisade att stärka samarbetet sinsemellan eller inte göra något alls, sa justitieministern som svar på kritiken.

I sitt svar påpekade också Beatrice Ask att möjligheten till att förändra Ipredlagen (som flera riksdagsledamöter vill) inte kommer att påverkas. Holm menar dock att avtalet låser fast Ipred, en utveckling han är mycket oroad för.

– Ge Ipred tio år till och addera Acta så har vi storföretagens internet, säger Jens Holm.

Kan man inte lita på politikerna när de säger att de ska "säkerställa frihet och öppenhet på internet"?

– Nej, det tror jag inte, det kommer vara domstolar som avgör och upphovsrättsinnehavarna får ett stort inflytande. Då kommer det inte spela någon roll vad politikerna sagt.

/
/
/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.