Vakter från det ökända säkerhetsföretaget Blackwater. Inringat i bakgrunden ses en AT4.
1 av 2
Vakter från det ökända säkerhetsföretaget Blackwater. Inringat i bakgrunden ses en AT4. - Foto: Gervasio Sanchez / AP /Scanpix
Anlitandet av privata säkerhetsföretag under Irakkriget blev både omtalat och kritiserat.
2 av 2
Anlitandet av privata säkerhetsföretag under Irakkriget blev både omtalat och kritiserat. - Foto: Khalid Mohammed / AP

Legosoldater använde smugglade svenska vapen i Irak

Svenska pansarskott byttes i smyg mot cigarrer och sprit. Smugglingen bryter mot exportavtalet med USA, som dock inte gör något åt problemet.


Tillverkas av Saab i Sverige

AT4 kallas också Pansarskott m/86 och tillverkas av Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna och monteras i Karlskoga. Det är ett pansarvärnsvapen som till exempel används för att spränga stridsvagnar.

Tidigare har bland annat Farcgerillan i Colombia, irakisk militär och knarkligor i Rio de Janeiro ertappats med de svensktillverkade pansarskotten.

WASHINGTON/BAGDAD. Under Irakkriget smugglades svenska vapen till privata säkerhetsvakter. Amerikanska soldater fick sprit och cigarrer i utbyte mot att ge bort vapen i smyg till säkerhetsföretag.

I ett domstolsförhör som tidningen ETC tagit del av bekräftar företaget Triple Canopys förre områdeschef Ronald Boline att de haft sex AT4-raketer (som är svensktillverkade) vid deras högkvarter. Han berättar också om hur smugglingen från soldaterna till företaget gick till.

– De undersökte vapnet, och avskrev det som obrukbart. Men det fungerade fortfarande och vi tog dem. I utbyte fick soldaterna en flaska sprit eller en låda kubanska cigarrer, säger han i förhöret.

Vakterna själva bekräftar bilden

Flera vakter som ETC pratat med berättar också om andra tillfällen där AT4-raketer smugglats till dem.

”Privata säkerhetsvakter kunde få tag i andrahands-AT4:or från militären”, skriver säkerhetsvakten Matthew Loe i ett mail till tidningen.

USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

1 timme sedan
En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.