Rättegången mot Södertäljemaffian förlängs med en månad
Dålig planering och långa förhör kan leda till att rättegången i det så kallade "fotbollsmordet" får hållas på kvällar och helger.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Den 16 november 2011 lämnade fyra åklagare in åtalet mot 17 personer i Södertäljenätverket.
Rättegången inleddes den 22 november och väntas pågå fram tills maj 2012.
Gängkriget mellan X-team som har kopplingar till Bandidos och Södertäljenätverket trappades upp kring jul 2009.
Medlem ur X-team mördades
Dagen före julafton 2009 mördades en medlem ur X-team på spelklubben Oasen.Polisen misstänkte Södertäljenätverket för att ligga bakom attacken.
Medlemmar ur Södertäljenätverket beskjuts
I april 2010 kom hämnden för mordet. Två medlemmar ur Södertäljenätverket, 27 och 37 år attackerades av en mötande bil i en "drive-by".
Gärningsmännen öppnade eld, troligen med automatvapnet Kalashnikov. Både 27 och 37-åringen sköts i huvud, armar och bröst. Båda skadades allvaligt.
Dubbelmordet på bröderna Moussa
I juli 2010 mördades Assyriskas fotbollsstjärna Eddie Moussa och hans bror Yaacoub. Bröderna sköts till döds.
De befann sig på den illegala spelklubben Oasen i Södertälje och avled på plats. En tredje person skadades.
Polisen misstänker att mordet var en hämndaktion - ledaren för X-team är bröderna Moussas bror Danny Moussa.
Växande gängkrig
Efter dubbelmordet på bröderna Moussa har Södertäljenätverket vunnit kriget mot X-team och lyckats styra den undre världen i Södertälje.
I april 2011 påbörjade polisen, tillsammans med Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten, en massiv förundersökning, för att en gång för alla göra upp räkningen.
Några av åtalspunkterna:
Anstiftan till mord, mord, skyddande av brottsling, medhjälp till mord och mordförsök.
Utpressning, grovt brott och försök till utpressning.
Människorov, vapenbrott, grovt brott och olaga tvång.
Gängledaren Bernard Khouri står åtalad för anstiftan av mord, människorov, grov utpressning och försök till grov utpressning, mord och försök till mord samt försök till grov utpressning.
SÖDERTÄLJE. Den rekordlånga rättegången mot Södertäljemaffian kommer att ta betydligt längre tid än beräknat.
Efter att förhör som planerats till tre timmar dragit ut på tiden och i stället hållit på i två dagar, ändras nu slutdatumet till den 18 maj i stället för april. Det berättar familjen Moussas målsägarbiträde som delvis medger att han är missnöjd med hela rättegången.
– Ja, det har klickat på vissa ställen och det är svårt att hålla ihop en så omfattande utredning med material som inte kommit fram som det borde, säger Claes Borgström, som är målsägarbiträde till delar av familjen Moussa, till Nyheter24 och fortsätter:
– Just nu sitter jag och kollar på en bokhylla med tre till fyra meter utredning. Självklart blir det då svårt att hålla ihop det.
Rättegången kan läggas på kvällar och helger
Men för att de ska bli klara i tid kan det nu bli tal om att lägga rättegången på både kvällar och helger, tror Borgström.
– Den får hålla på som längst till 18 maj och sen är säkerhetssalen bokad. Det får inte bli för hetsigt och vi får kanske fundera på kvällar och helger, säger Borgström.
Enligt domstolsekreteraren Åsa Rasmussen i Södertälje planerade man tidigare för att avkunna dom den 1 juni. Men det datumet är nu ändrat till midsommar.
– De har lagt in några dagar på sportlovet nu nästa vecka. Och en klämdag framöver. Men det här kan säkert ändras igen, säger Åsa Rasmussen till Nyheter24.
Maffianledaren vägrar svara på frågor
Under veckan förhördes den så kallade "Torpeden" och Södertäljtenätverkets ledare - Bernard Khouri - om det så kallade "fotbollsmordet" på bröderna Moussa. Båda vägrade dock att svara på frågor från både åklagare och Claes Borgström. I stället lämnade de en egen version av morddagen.
– Han (Bernard Khouri) anser att polisen vill åt honom men det är inte en bra förklarning. Om han vill klargöra vad som har hänt borde han svara på frågor.
Enligt Borgström har det än så länge inte hörts så många vittnen under rättegången. Under fredagen kommer dock de förhören att inledas. Men som Nyheter24 kunde avslöja den 12 januari hotade polisen att anmäla ett nyckelvittne efter denna ändrat sin version under rättegången. Fyra dagar senare den 16 januari visade det sig även att ett vittne skyddades av Nationella insatsstyrkan.
Vittnen vågar inte berätta - rädda för sina barn
Claes Borgström tror att problemet handlar om att många inte vågar berätta och det är oroliga för sina barn.
– Vi måste därför erbjuda så mycket skydd som möjligt, men det är inte en rättslig fråga utan en politisk. Hur ska svenska samhället göra för att förhindra uppkomsten av "samhällen i samhällen" som det finns i Södertälje, säger han och fortsätter:
- Jag tror att det är bättre med utbildning än poliser. Om man kan få unga killar att få en utbildning kommer det på sikt att bli bättre. Men man kan inte ändra på något på grund av skärpta straff. Där ligger inte lösningen alls.
Nyheter24 har sökt kammaråklagare Björn Frithiof, Ulrika Lindsö, Ashraf Ahme och chefsåklagare Tora Holst. De vill dock inte ställa upp på intervjuer förrän rättegången är avslutad.