Alla samtal spelas in - men det är inget kunden får veta.
1 av 2
Alla samtal spelas in - men det är inget kunden får veta. - Foto: Cheryl Gerber / SCANPIX
Sierskorna uppmanas att säga det kunden vill höra.
2 av 2
Sierskorna uppmanas att säga det kunden vill höra. - Foto: Agnes Wikmark / SCANPIX

Spålinjerna: "Allt spelas in men det vet inte kunden"

NYHETER24 REPORTAGE. DEL 5. "Chefen bakom spålinjerna gör allt för att blåsa kunderna på så mycket pengar som möjligt."


Nyheter24 granskar spålinjerna

Var och vartannat svenskt magasin innehåller annonser för spålinjer och på nätet finns en mängd olika varianter på linjer att ringa. 

Det har visat sig att var tredje kvinna och var sjunde man tror på det övernaturliga, samtidigt som polisen i flera fall använder sig av medium för att få hjälp att lösa brott. Människor som vill ha råd, hjälp och är i behov av tröst är villiga att betala höga summor för att få lyssna på vad sierskan har att säga.

Men kan man lita på vad som sägs? Vem är egentligen personen bakom den lugna rösten?

Nyheter24 granskar sierskor och spålinjer i en reportageserie på fem delar.

Läs de fyra första delarna: Del ett: Nyheter24 ringer och spår sig, Del två: Sierskorna konfronteras, Del tre: Polisen om sierskorna, Del fyra: Hon är kvinnan bakom linjerna.

Sierskan Kristine, som egentligen heter något annat, har tröttnat på spåbranschen.

– Det är fruktansvärt oseriöst, säger hon till Nyheter24.

Hon arbetar på en av Ninewah Ankidos linjer. Hon beskriver hur sierskorna uppmanas att prata länge och säga det kunden vill höra. Om någon blivit dumpad ska man råda denne att fortsätta kämpa, att "expartnern egentligen fortfarande är kär" och säga att "de har levt tillsammans i ett tidigare liv".

– Alla samtal spelas in, det är praxis, men det är inget som kunderna får veta. Det är därför ingen vill lämna ut namnet på chefen, för de vet att de blir avslyssnade, säger hon.

Trots tystnadslöftet om att allt stannar mellan sierskan och kunden menar Kristine att flera personer kan lyssna av samtalet i efterhand.

"Uppmanar människor att fortsätta tjata"

Enligt Kristine krävs inga speciella krav för att bli anställd, det handlar mest om hur långsamt man kan prata och vikten av att säga rätt saker.

Hon berättar om ett fall där en man i 35-årsåldern ringde två sierskor parallellt och berättade om sin kärlek till en 18-årig tjej. En sa åt honom att ge upp, medan den andra manade honom att kämpa. Mannen slutade ringa sierskan som gav honom negativa besked - men fortsatte kontakta den som sa åt honom att 18-åringen besvarade hans känslor.

– Senare kommer det fram att tjejen polisanmält honom för sexuella trakasserier, säger Kristine och fortsätter:

– Det kan vara farligt och framför allt är det en bluff.

"Hon är inloggad dygnet runt"

Nyheter24 har gång på gång försökt nå kvinnan bakom linjerna, Ninewah Ankido. Enligt Kristine kallar hon sig för Maria - samma namn som svarade vid ett tillfälle då Nyheter24 ringde.

– Hon är inloggad dygnet runt. Hon är fruktansvärt duktig på att snacka och får minuterna att ticka. Är det en Maria som svarar då är det Ninewah.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!