Söndag 5 Dec
Stockholm

Rättspsyk om rymlingen: "Han kan bli psykotisk utan medicin"

Den 27-årige mannen har en historia av verbala hot mot vådare inom den allmänna psykiatrin.
1 av 3
Den 27-årige mannen har en historia av verbala hot mot vådare inom den allmänna psykiatrin. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Man har även genomfört en husrannsakan mot mannens lägenhet i Sundsvall. Den gav dock inga spår efter mannen.
2 av 3
Man har även genomfört en husrannsakan mot mannens lägenhet i Sundsvall. Den gav dock inga spår efter mannen. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Polisen har utfärdat ett rikslarm och söker nu febrilt efter 27-åringen.
3 av 3
Polisen har utfärdat ett rikslarm och söker nu febrilt efter 27-åringen. Foto:

Mannen tvångsvårdas efter att han hotat två vårdare inom den allmänna psykiatrin. Nu har polisen inga spår efter 27-åringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mannens signalement

Den 27-årige mannen beskrivs som mycket verbal, 165 centimeter lång och klädd i mörk jacka, ljusa byxor och mörka skor.

Han försvann i fredags och polisen har utfärdat ett rikslarm.

SUNDSVALL. Den 27-årige patienten som rymde från en rättspsykiatrisk klinik i fredags, gick på tung medicinering som han numera inte har tillgång till.

Samtidigt bedöms han vara mycket farlig av polisen som även uppmanar de som ser en person som uppträder märkligt att backa undan och ringa larmnumret 112. Mannen beskrivs som kort, 165 centimeter lång, och mycket verbal.

– Rent generellt kan man bli psykotisk på längre sikt om man inte får tillgång till den här medicineringen han fick. Men det är individuellt och det är svårt att säga att det kommer hända i det här fallet, säger Bengt Eriksson, pressansvarig på Rättspyskiatriska kliniken i Sundsvall, till Nyheter24.

"Det var lite obehagligt att vårda honom"

Mannen har det senaste halvåret tvångsvårdats hos rättspyskiatriska kliniken i Sundsvall och skött sina permissioner, fyra timmar per dag, exemplariskt. Innan dess vårdades han under den allmänna psykiatrin fram tills att han blev hotfull.

– Det var väl lite obehaglig att vårda honom och de ville att han skulle till ett ställe med större säkerhet. Han hotade två vårdare verbalt, men vad han sa vet jag inte.

"Backa undan och ring polisen"

I samband med försvinnandet har polisen även gjort en husrannsakan på mannens adress i Sundsvall. Man har också varit i kontakt med personer i hans bekantskapskrets - dock utan resultat.

– Man ska absolut inte ta någon kontakt med honom. Backa och ring polisen, säger Annika Odelind, polisinspektör Sundsvall, till Nyheter24.

Men trots att mannen tidigare har skött sina permissioner exemplariskt misstänkter polisen inte att psykpatienten utsatts för brott.

– Vi tror att han valde att inte komma tillbaka. Men självklart kan man kan aldrig utesluta brott, säger Annika Odelind.

De två vårdarna som 27-åringen tidigare har hotat har fått skyddat boende och säkerhetslarm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela