1500 svenskars lösenord kan ha läckt ut

- 22/02/2012, 22:07 -
Många riskerar att få sina Facebookkonton kapade.
1 av 2

Många riskerar att få sina Facebookkonton kapade.

David Magnusson/Scanpix

De som använt samma lösenord på flera sajter är extra utsatta.
2 av 2

De som använt samma lösenord på flera sajter är extra utsatta.

JESSICA GOW / SCANPIX

Miljontals lösenord och e-postadresser har läckt ut från porrsajten Youporn. Nu riskerar tusentals svenskar, som haft samma lösenord på flera sajter, att få sina Facebook- och mejlkonton kapade.

De läckta loggsidorna från porrsajten Youporn går tillbaks till 2007 och ändra fram till februari 2012. E-postadresserna med de tillhörande lösenorden har spridits på flera sajter, däribland Flashback.

It-säkerhetsexperten Anders Nilsson bedömer att 1500 svenskar kan ha fått sina lösenord kapade. De som har använt samma e-post och samma lösenord på flera olika sajter är extra utsatta.

– Redan nu har vi sett att olika användare har fått sina Facebook-konton och e-postadresser kapade, säger it-säkerhetsexperten Anders Nilsson, till Sveriges Radio.

En man som vill vara anonym berättar för Sveriges Radio att han använt samma lösenord på flera sajter och att han nu har för avsikt att byta ut dem.

– Det känns som en nödvändighet. Har de väl kommit ut är de tillgängliga för gemene man och då måste jag ändra dem, säger han till Sveriges Radio.