Författare dödshotad av nazister efter pjäs

- 24/02/2012, 14:32 -
Svenska Motståndsrörelsen klassas som militant av Säpo och vill införa ett totalitärt styre.
1 av 2

Svenska Motståndsrörelsen klassas som militant av Säpo och vill införa ett totalitärt styre.

FREDRIK PERSSON/Scanpix

Hotbrevet som skickades till författaren - och hans egna ord om det på Facebook.
2 av 2

Hotbrevet som skickades till författaren - och hans egna ord om det på Facebook.

Hotas av en nazistisk organisation efter en pjäs om nazikravaller i Uppsala på 40-talet.

UPPSALA. I ett brev som nu snabbt sprids i sociala medier hotades en författare till livet. I hotbrevet, som bär den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsens symbol, står det bland annat:

"Det kommer bli geggigt när vi är klara med dej".

Författaren är aktuell med en pjäs i Uppsala. Pjäsen handlar om nazistdemonstrationer i staden under 1943 och visar hur flera motdemonstranter slås ned brutalt av nazister. Efter pjäsen mottog författaren hotbrevet, men det är bara ett i raden av hot mot honom.

– Det har gått i vågor. Det började vid förra EU-valet när jag föreläste mycket om Gamla Uppsala. Jag hade säkerhetsvakter under min disputation, säger han till Nyheter24.

"En stalker eller några lokala byfånar"

Han tror dock inte att det är organisationen som sådan som ligger bakom det senaste hotet.

–  Jag tror ärligt talat inte att Svenka Motståndsrörelsen är så dumma att de gör sådana här misstag. Det här är en stalker, eller några lokala byfånar som agerar på egen hand, säger han.

Enligt Säkerhetspolisen förekommer det att SMR riktar hot mot deras "meningsmotståndare", även om det inte sker systematiskt. Men de slutar också oftast vid hot.

– Ur Säkerhetspolisens perspektiv tycks hotelserna i sig fylla en funktion, det vill säga syftet är att anspela på den upplevda hotbilden och hotet behöver inte nödvändigtvis följas upp av en konkret handling, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo till Nyheter24.

Författaren, som även är verksam som musiker, har också forskat mycket kring högerextremistiskt och nationalistiskt historiemissbruk.