Åtta månader sedan Schibbye och Persson fängslades

- 01/03/2012, 09:22 -
Svenskarna är vid god fysisk hälsa men har det psykiskt jobbigt i fängelset.

Svenskarna är vid god fysisk hälsa men har det psykiskt jobbigt i fängelset.

Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

I dag är det exakt åtta månader sedan de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien efter att ha befunnit sig i landet för att granska företaget Lundin Petroleum.– De har det psykiskt väldigt jobbigt, säger Johans pappa Kjell Persson.

Svenskarna sitter fortfarande i fängelset i Addis Adeba. Där tvingas de dela på en säng de byggt ett tält över för att hålla värmen om nätterna. Johan Perssons pappa Kjell berättar att de fortfarande mår efter omständigheterna bra, men att det är psykiskt mycket påfrestande att sitta i det överbefolkade fängelset.

– Fysiskt sett så mår de bra, men de tycker det är väldigt jobbigt att sitta tillsammans med så väldigt mycket folk. Och de tycker även det är jobbigt att inte ha något tidsperspektiv, säger Kjell Persson till Nyheter24.

Journalisternas familjer samarbetar med den svenska regeringen och ambassaden för att få sina söner släppta. Och familjerna har också i dag förtroende för regeringens arbete och diplomati.

– Vi har full insyn i regeringens arbete och har tillit till vad de gör, säger Persson, som reser till Etiopien i slutet av veckan för att träffa sin son och Schibbye.

Det var i december som journalisterna dömdes till elva års fängelse för terrorbrott och olaglig inresa i Etiopien. Etiopisk domstol ansåg att de hjälpt den olagliga rebellgruppen ONLF. Schibbye och Persson menade att de rest till landet för att granska företaget Lundin Petroleum – ett företag utrikesminister Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen för.

I stället för att överklaga domen valde svenskarna att erkänna brotten för att senare be om benådning. Den 8 februari öppnade Etiopiens premiärminister för att frige svenskarna, men hittills har inget hänt – trots att den svenska regeringen krävt att de ska släppas.

– De har inte lämnat in någon ansökan om benådning ännu. När det sker vet jag inte, säger Persson.

Det är alltså i allra högsta grad oklart hur lång tid i fängelse som kvarstår för Martin Schibbye och Johan Persson.