SD-politikern menar att anklagelserna mot honom helt saknar grund.
SD-politikern menar att anklagelserna mot honom helt saknar grund. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

SD-topp polisanmäld – misstänks för förskingring

SD-politikern, som sitter i partistyrelsen, har polisanmälts för förskingring. Han misstänks bland annat för att ha tagit ut hyra från partiet för sin egen lägenhet.


Mannen är ordförande och leder Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i sin hemstad. Nu misstänks han ha använt upp till 100 000 kronor av SD:s lokalavdelnings pengar till att gynna sig själv, det skriver Aftonbladet.

Enligt polisanmälan ska han ha använt delar av partistödet för att annonsera för sin egen personvalskampanj, och han misstänks även för att ha betalat 11 500 kronor svart för byggandet av en valstuga. Utöver det misstänks han ha rest för mellan 15 000 och 20 000 kronor av partiets pengar och tagit ut 10 000 kronor i hyra från partiet för sin egen lägenhet.

Om åtal väcks kan politikern uppmanas att ta ledigt från sitt uppdrag

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen vill inte kommentera ärendet i nuläget, men menar att partiet kan vidta åtgärder om åtal väcks.

– Skulle det vara så att en person delges misstanke om brottslighet och att det väcks åtal föreskriver partiets etiska riktlinjer att man uppmanas ta ledigt från sitt förtroendeuppdrag, det skriver Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

"Det är helt tomma anklagelser"

Den misstänkte SD-politikern säger till Nyheter24 att anklagelserna mot honom helt saknar grund och att allting har skötts prickfritt. Enligt politikern har de utdrag som gått till honom varit regelrätta ersättningar för bland annat resor i partiets tjänst. Misstankarna om att han skulle ha tagit ut hyra från partiet för sin egen lägenhet förklarar han så här:

– Jag skulle egentligen flytta till en mindre lägenhet, men för att vi i partiet skulle kunna hålla möten och förvara material flyttade jag till en större. Det var något som styrelsen beviljade, säger han.

Den misstänkte mannen har tidigare dömts för att ha förtalat en politisk motståndare.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.