Filmen Black Swan gestaltade, bland mycket annat, hur tufft det är att satsa på en karriär inom baletten.
1 av 2
Filmen Black Swan gestaltade, bland mycket annat, hur tufft det är att satsa på en karriär inom baletten.
2 av 2
- Foto: Jean-Christophe Bott/AP/Scanpix

Svenska Balettskolan kränker eleverna

Den Svenska Balettskolan i Göteborg ställer orimligt höga krav på sina elever. Om eleverna missköter sig får de knäppningar i huvudet och skickas hem om de råkar gäspar på danslektionerna.


Svenska Balettskolan

Svenska Balettskolan är belägen invid Selma Lagerlöfs torg på Hisingen och delar byggnad med Skälltorpsskolan. Skolan omfattar årskurserna 4-9 och tar emot elever från hela västra Sverige, efter särskilda antagningsprov. Förutom att läsa de vanliga teoretiska ämnena, tränar eleverna framför allt klassisk balett minst 8,5 timmar per vecka, men även modern och nutida dans.

Under sommaren 2011 mottog Skolinspektionen en anonym anmälan bland annat om att elever vid Svenska Balettskolan blir kränkta av personal.

Flera elever på den Svenska Balettskolan har blivit utsatta för kränkningar av skolans personal. Detta visar en tillsyn som Skolinspektionen har utfört på skolan mellan den 26 oktober och den 28 oktober 2011. Nu måste skolan vidta åtgärder för att motverka den kränkande behandlingen.

Dansundervisningen har högre krav på disciplin än den övriga undervisningen på skolan. Bland annat är gäspningar inte tillåtet på lektionerna. Även verbala kränkningar och saker spm knäppningar i huvudet förekommer om eleverna inte lyckas med dansövningarna.

Personalen anklagas också för att prioritera talangfulla elever och lyfta fram dem på ett sätt som övriga elever upplever som förnedrande. Många elever har slutat på grund av detta, medan andra fortfarande kämpar kvar.

Enligt skolledningen krävs den disciplinering för att förbereda eleverna för en karriär inom dansvärlden. Men Skolinspektionen menar att inte ens en elitinriktad utbildning kan sätta de värden som Svenska Balettskolan gör. Enligt skollagen är det förbjudet att utsätta elever för kränkande behandling.

Även andra kränkningar förekommer på skolan. Pojkar vid Svenska Balettskolan utsätts ofta för hånfulla kommentarer av elever vid Skälltorpskolan som ligger i samma skolbyggnad. Detta är något som skolan måste åtgärda omedelbart, meddelar skolinspektionen.

Nyheter24 har sökt skolans rektor men har inte lyckats nå honom för en kommentar.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.