Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir har tidigare berättat om hur hon tröttnat på polisen slappa syn på hoten.
1 av 5
Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir har tidigare berättat om hur hon tröttnat på polisen slappa syn på hoten. - Foto: Johannes Helje
Isabella "Blondinbella" Löwengrip har blivit hotad flera gånger.
2 av 5
Isabella "Blondinbella" Löwengrip har blivit hotad flera gånger. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Tyra Sjöstedt förföljdes av en 35-årig stalker som hotade henne vid ett flertal tillfällen.
3 av 5
Tyra Sjöstedt förföljdes av en 35-årig stalker som hotade henne vid ett flertal tillfällen. - Foto: TV3/Efterlyst
Tya undrar hur mycket som ska det behöva hända innan något händer från polisens sida.
4 av 5
Tya undrar hur mycket som ska det behöva hända innan något händer från polisens sida. - Foto: TV3/Efterlyst
Anders Ahlqvist, IT-brottshandläggare vid Rikspolisstyrelsen, berättar att polisen har över 200 it-brottspecialister.
5 av 5
Anders Ahlqvist, IT-brottshandläggare vid Rikspolisstyrelsen, berättar att polisen har över 200 it-brottspecialister. - Foto: TV3/Efterlyst

Så många it-poliser jagar näthatarna

TV3:s Efterlyst, som sänds klockan 20.00, tar i kväll upp hur storbloggen Tyra Sjöstedt förföljdes och hotades av en 35-årig stalker.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
"Ska slicka din håriga slida"

Stalkning av unga bloggerskor blir allt vanligare. I ett brev till Blondinbella skrev en man följande:

"Ett sexuellt samlag är på sin plats mellan oss två utan kondom bara så du vet ! Dina vackra bröst till meloner ska bli så skönt att få suga på samt slickningen av din håriga och fina slida. Gör du inte som jag säger blir det garanterad kroppsstyckning och då kommer jag steka brösten dina i smör å vad gott i sådana fall. Står helt och hållet bakom detta brev och är inte ett dugg rädd för rättsväsendet. Har nämligen talets gåva långt ut i fingerspetsarna". Läs hela artikeln här.

STOCKHOLM. Storbloggaren Tyra Sjöstedt fick motta grova, ibland sexuella, hot från en stalker. Den 35-årige mannen - som bland annat satte en dekal på sin bil med texten tyrasknull.se - dök till och med upp på platser hon när hon minst anade det. Men trots anmälningar gjorde polisen knappt någonting och utredningarna lades ner.

– Det var mycket trakaserier och det var väldigt jobbigt. Även om jag har hemlig adress har jag ett jobb, ett företag med en butik så det finns ju ett sätt att få tag på mig. Det kom hotbrev och lite saker, säger Tyra Sjöstedt i kvällens program av Efterlyst.

Polisen jagar näthatarna

I dag har polisen över 200 it-brottspecialister och trots att uppklaringsprocenten är låg behövs anmälningar för att få ökade resurser. Men nu satsar polisen stenhårt på den internetrelaterade brottsligheten för att få fast näthatarna.

– Det finns ett väldigt brett spektrum. Från en ung kille som tycker det är kul att kasta skit på någon, till via den som retar sig på ens polistiska uppfattning, till dem som biter sig fast och blir stalkers, Anders Ahlqvist, IT-brottshandläggare vid Rikspolisstyrelsen.

"Hur mycket ska det behöva hända innan något händer?"

Nyheter24 har tidigare rapporterat om bloggare som har hotats, men där polisen inte har gjort tillräckligt. Förutom Tyra har även Blondinbella och Nöjesguidens chefredaktör Margret Attladottir hotats.

– Bara för att hoten är på internet är det helt plötsligt okej. Jag hade ett namn och vittne. Hur mycket ska det behöva hända innan något händer? säger Tyra Sjöstedt.

Efterlyst sänds 20.00 på TV3.

/
/
Hot
/
/
/
/
/
/