Fredrik Reinfeldt talade om parlamentarisk insyn i frågan om vapenfabriken i Saudiarabien på en presskonferens i tisdags.
1 av 3
Fredrik Reinfeldt talade om parlamentarisk insyn i frågan om vapenfabriken i Saudiarabien på en presskonferens i tisdags. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Uppradade saudiska soldater. Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien, avslöjar Ekot på tisdagen.
2 av 3
Uppradade saudiska soldater. Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien, avslöjar Ekot på tisdagen. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien.
3 av 3
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX

Hemliga dokument visar att riksdagspartierna visste om vapenfabriken

En tidigare ledamot i Exportkontrollrådet bekräftar att partierna hade insyn i affären. Det går emot de uppgifter som andra ledamöter har uppgett för Nyheter24.


Beskrev planerna i detalj

I det hemliga dokumentet som Exportkontrollrådet har tagit del av beskrivs det exakt hur man ska gå vidare med fabriksbyggnadens som ska byggas.

Det handlar bland annat anläggningar för framställning av stridsdelar men även för framställning av flera typer av sprängämnen.

Det betyder alltså att Exportkontrollrådet och därmed samtliga riksdagspartier visste om den hemliga vapenfabriken.

STOCKHOLM. En hemlig promemoria från 5 maj 2010 visar att samtliga riksdagspartier informerades om den planerade vapenfabriken i Saudiarabien.

Det avslöjar SR:s Ekot som har tagit del av ett dokument från ISP (Inspektionen för strategiska produkter) till Exportkontrollrådet, EKR, - där reprentanter från alla riksdagspartier finns. I detalj beskrivs det hur man ska gå vidare med de hemliga planerna.

Uppgifterna bekräftas också av moderaten Björn Leivik, som var ledamot i rådet då uppgifterna presenterades.

– Det är ju frågor som varit uppe i EKR, till Sveriges Radio.

Nu syftar du på att Exportkontrollrådet fick information om projekt Simoom den 5 maj 2010?

– Ja, just det.

När Fredrik Reinfeldt tidigare i veckan pressades på svar om den hemliga vapenfabriken talade han om parlamentarisk insyn i frågan om vapenfabriken i Saudiarabien. Men när Nyheter24 ställde frågan till Lars Johansson (S), ledamot i Exportkontrollrådet, hävdade han att de inte haft något med affären att göra.

– Exportkontrollrådet har över huvud taget inte haft något att göra med detta. Det är regeringen som slutit en MOU, ett samarbetsavtal med Saudiarabien. Vår uppgift är att ge tillstånd till svenska företag att exportera exempelvis vapen till andra länder, sa ledamoten Lars Johansson, till Nyheter24 då och fortsatte:

– Den här frågan hör inte hemma hos oss utan det är regeringen som är ansvarig.

Enligt moderaten Björn Leivik var det dock inga oklarheter i frågan.

– Ja, det var väl inte så mycket resonemang eftersom det fanns ett avtal mellan våra länder. Det var det som reglerade upplägget och det kunde inte vi ha några synpunkter på, säger han till Sveriges Radio Ekot.

/
FOI
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.