Nyheter24:s tidigare granskning visade att många av de reformer som genomförts i skolan inte baserats på forskning utan snarare ideologi.
1 av 2
Nyheter24:s tidigare granskning visade att många av de reformer som genomförts i skolan inte baserats på forskning utan snarare ideologi. - Foto: ERIK G SVENSSON / SCANPIX
En ny kartläggning visar att fler och fler lärare funderar på att lämna yrket.
2 av 2
En ny kartläggning visar att fler och fler lärare funderar på att lämna yrket. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Hälften av alla manliga lärare vill hoppa av

Dåliga löner, sämre och sämre arbetsförhållanden och en skola som får allt sämre rykte. Nu vill fler och fler lärare hoppa av och byta karriär.


Dystra fakta om skolan

- Var åttonde elev är inte behörig till gymnasieskolan

- Tre av tio elever är utan slutbetyg efter tre år på gymnasiet

- Elever med lågutbildade föräldrar klarar proven sämre

- Skolkostnaderna utgör 41 procent av kommunens totala kostnader

- Svenska elevers resultat i matte och NO har utvecklats näst sämst av alla länder 1995-2007. Bara Bulgarien är sämre i statistiken.

- 48 procent av de manliga lärarna har det senaste året allvarligt funderat på att lämna yrket. För kvinnor är siffran 38 procent.

- 80 procent av alla kvinnliga lärare tycker att kraven som ställs på dem är för höga. Bland männen är siffran 67 procent.

Källa: Dagens Samhälle.

SVERIGE. Hälften av de manliga lärarna - och fyra av tio kvinnliga - har på allvar funderat att lämna sitt yrke under det senaste året.

Anledningen anses bland annat vara en löneutveckling som stannat av jämfört med andra jobb i kommuner och landsting men också att skolan fått dåligt rykte och att arbetsvillkoren blir allt sämre.

Detta är en av slutsatserna i en stor kartläggning om den svenska skolan som Dagens Samhälle gjort. Den visar också att lärarnas löner stannat av till följd av att lärarna blivit fler i skolan.

Skolpolitiken bygger inte på forskning

Nyheter24 granskade under förra veckan den svenska skolan och det politiska spelet kring den. Där konstaterade såväl experter som fackliga företrädare och politiker att skolan alltför länge letts av en politik präglad av ideologi snarare än forskning.

Granskningen visade också att flera av de reformer som genomförts de senaste åren, bland annat lärarlegitimationer och betyg från årskurs sex, inte haft någon grund i forskningen.

– Det var främst ett politiskt beslut med tidigare betyg. Det finns en viss forskning men inte så mycket som man tror, sa Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverkets utbildningsavdelning, då till Nyheter24.

"Skolan körts i botten senaste 10-15 åren"

Tomas Kroksmark, professor i pedagogiskt arbete på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, kritiserade samtliga partier för hur skolan skötts.

– Skolan har körts i botten de senaste 10-15 åren och jag tror inte att detta är ett enskilt block eller partis fel, sa han.

Han lanserade också sin egen idé för vad som vore bäst för den svenska skolpolitiken.

– Det är mycket bättre om man har en brett sammansatt skolkommission som är blocköverskridande. De ska sedan kolla på vad som ska göras. Det håller inte att tjafsa längre, sa Kroksmark.

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Experten: "Tillsätt blocköverskridande skolkommission"
NYHETER24 GRANSKAR. DEL 4. Skolan förändras i takt med att politikerna vill plocka poäng och visa att just de satsar mest och bäst. Men hur påverkas egentligen eleverna och lärarna? Vore det bättre om partierna kom överens om en gemensam svensk skola?
Socialdemokraterna vill behålla Björklunds skola
NYHETER24 GRANSKAR DEL 3. Skolan har länge varit en politisk plattform där förändringar varit regel snarare än undantag. Nu meddelar det största oppositionspartiet att man vid en valseger 2014 kommer behålla en hel del av den "Björklundsskola" man så ofta kritiserar.
Alliansens skolpolitik påverkar inte mobbningsstatistiken
NYHETER24 GRANSKAR DEL 2. "Det är bättre i dag än förr i skolan." Citatet kommer från utbildningsminister Jan Björklund 2010 i en debatt om mobbning. Men stämmer det verkligen? Nyheter24 ställde frågan till BRIS, Rädda barnen, Friends och skolverkets experter för att reda ut om Björklunds skolpolitik fått effekt.
Ingen forskning bakom förändringarna i skolan
NYHETER24 GRANSKAR DEL 1. Reformer, reformer, reformer. Den svenska skolan genomgår ständiga förändringar, många av dem mycket omfattande. Men är "lösningarna" förankrade i forskning eller prövade i andra länder? När går den förda politiken att utvärdera? Och hur vet man vilken påverkan alla förändringar har på eleverna?
Björklund vill stoppa riskkapitalet - men saknar stöd i Alliansen
Nu vill utbildningsministern sätta stopp för spekulationen med friskolor. Men lyssnar någon på Folkpartiet?
Senaste nytt

Mörk september – tolv döda i gängvåldet hittills

SJ utökar tågtrafiken – här är sträckorna som får fler avgångar

Från och med den 10 december utökas SJ:s avgångar till flera orter. Bland annat utökas trafiken på sträckan mellan Linköping och Gävle via Stockholm från sju till tolv avgångar per dag i vardera riktning. Mellan Stockholm och Ljusdal planeras för fem avgångar i vardera riktning.

Norrköping: Polisen rapporterar om vapenlagen

"Åtta personer har gripits misstänkta för brott mot vapenlagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Stoltenberg i Kiev: Varje meter är viktig

Nato-chefen Jens Stoltenberg är i Kiev för samtal med bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Mönsterås

"En singelolycka med en personbil sker på E22 nordväst om Mönsterås bruk.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Sätt in militären mot gängen

Den nya våldsvågen som slagit till i Sverige kräver nya åtgärder, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Nu föreslår hon likt Sverigedemokraterna att militären ska kunna sättas in för att hjälpa polisen, rapporterar Aftonbladet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.