Sten Tolgfors har fått hård kritik i media men på en presskonferens i fredags hävdade han att regeringen inte kan hållas ansvarig eftersom myndigheten FOI agerat på egen hand.
1 av 3
Sten Tolgfors har fått hård kritik i media men på en presskonferens i fredags hävdade han att regeringen inte kan hållas ansvarig eftersom myndigheten FOI agerat på egen hand. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
I början på förra veckan avslöjades det att Sverige har hjälpt till att planera en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien.
2 av 3
I början på förra veckan avslöjades det att Sverige har hjälpt till att planera en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien.
3 av 3
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX

Saab sålde vapenöverskott till Saudiarabien

Sikten, lavetter och pansvarvärnsrobotar som såldes av Saab till Saudiarabien kom från svenska försvarets vapenförråd.


Saudiarabiens hemliga vapenfabrik

För en vecka sedan avslöjades planerna, som funnits sedan 2007, på att hjälpa den brutala diktaturen att i första hand bygga en vapenfabrik i öknen.

Här kan du ta del av hela tidslinjen från 2005 tills i dag sammanställt av Sveriges Radio Ekot.

Efter att försvaret gick igenom stora bantningar fick Sverige ett stort överskott av vapen. Efter att Saab köpt loss materielen, som staten en gång köpt av försvarsmaterielindustrin, sålde de sedan vidare vapnen till diktaturen Saudiarabien.

Enligt källor till Dagens Industri handlar det om pansarvärnsroboten Bill som utvecklades av Bofors under 1980-talet. Roboten används mot stridsvagnar och skjuter med riktad sprängverkan ned genom deras tak.

Tidigare i förra veckan avslöjades det att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har hjälpt Saudiarabien med att planera en hemlig vapenfabrik.

Sedan dess har regeringen och försvarsminister Sten Tolgfors fått utstå hård kritik. Tolgfors hävdar dock att regeringen inte kan hållas ansvarig eftersom myndigheten FOI agerat på egen hand.

/
FOI
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!