Stockholm

Åkessons flickvän - en av kuppmakarna som ska fälla SDU-ledningen

Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, är enligt Nyheter24:s källor en av de som jobbar stenhårt för att få bort Gustav Kasselstrand.
1 av 7
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, är enligt Nyheter24:s källor en av de som jobbar stenhårt för att få bort Gustav Kasselstrand. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Ted Ekeroth vill också få bort Gustav Kasselstrand från rollen som ordförande.
2 av 7
Ted Ekeroth vill också få bort Gustav Kasselstrand från rollen som ordförande. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD.
3 av 7
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD. Foto: Pressbild
Mattias Karlsson till höger och Erik Almqvist till vänster tillhör båda Sverigedemokraternas absoluta topp. De ser hellre att Paula Bieler leder ungdomsförbundet.
4 av 7
Mattias Karlsson till höger och Erik Almqvist till vänster tillhör båda Sverigedemokraternas absoluta topp. De ser hellre att Paula Bieler leder ungdomsförbundet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Kasselstrand utmanas efter flera uppmärksammade konflikter med moderpartiet, framför allt i frågan om att erkänna Palestina.
5 av 7
Kasselstrand utmanas efter flera uppmärksammade konflikter med moderpartiet, framför allt i frågan om att erkänna Palestina. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.
6 av 7
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
Louise Erixon tillsammans med pojkvännen Jimmie Åkesson till höger och partisekreteraren Björn Söder till vänster.
7 av 7
Louise Erixon tillsammans med pojkvännen Jimmie Åkesson till höger och partisekreteraren Björn Söder till vänster. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

UPPDATERAD. Sverigedemokraternas absoluta topp har tröttnat på ungdomsförbundet. Och nu försöker man en för en plocka bort personer från viktiga positioner.


Läs mer
Frågan som splittrar SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

SVERIGE. Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon är en av de som vill få bort Gustav Kasselstrand från posten som ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) . Enligt Nyheter24:s källor har flera SD-toppar tröttnat på ungdomsförbundets agerande och tillsammans har man enats om ett namn som ska ta över - Paula Bieler politisk sekreterare för Mattias Karlsson.

– Jag har inget intresse av att diskutera mina eventuella åsikter om detta i media, säger Louise Erixon, ledamot i SD-Kvinnors valberedning och sekreterare hos partisekreteraren Björn Söder, till Nyheter24.

"De fyras gäng" vill ha bort SDU:s ledning

Nästan ingen av "kuppmakarna" Nyheter24 har pratat med dementerar uppgifterna om att de står bakom Bielers kanditatur. Men de flesta vågar heller inte offentligt gå ut med att de vill ha bort Kasselstrand.

– Jag har bara goda saker att säga om Paula och hennes arbete i riksdagen såhär långt. Som en del av Sverigedemokraternas ledning anser jag det dock inte vara min roll att vare sig tillstyrka eller avstyrka kandidater till förbundsordförandeposten i SDU, säger Mattias Karlsson.

Nyheter24 kan dock avslöja att det inte bara är delar av "de fyras gäng", med Åkesson och Karlsson i spetsen, som ligger bakom kuppen mot den nuvarande SDU-ledningen. Enligt Paula Bieler själv har hon fått frågan om att ta över SDU från flera personer men att det är upp till dem om de vill stå för det offentligt.

Ordförande för starkaste SDU-fästet stödjer Kasselstrands utmanare

Förutom Mattias Karlsson och Louise Erixon påhejas Paula Bieler även av SDU Syd:s ordförande, som är ungdomsförbundets starkaste distrikt, Chang Frick. För Nyheter24 bekräftar han sitt stöd och att det diskuteras för fullt inom SDU om ledningens stöd.

– Det kommer säkert bli tydligt vilka det är som stödjer henne. Men det är lång tid kvar till kongressen. Det finns flera som stödjer henne, vi diskuterade det här en del i går. Men det får var och en säga. Det är lite olyckligt om det skulle bli föremål för medialt ställningstagen, säger Chang Frick till Nyheter24.

"Jag är inte med i något kuppförsök"

SD-toppen Erik Almqvist, partistyrelsemedlemen Pavel Gamov och Ted Ekeroth (bror till SD-toppen Kent Ekeroth) är enligt Nyheter24:s källor också några av de som vill ha bort Gustav Kasselstrand.

– Jag vet inte vad ni har för källor på det här. Även jag har tagit del av det som har hänt i dag. Jag ingår inte i något kuppförsök. Däremot tror jag att det här diskuteras genom hela ungdomsförbundet och SD i dag, säger Pavel Gamov till Nyheter24.

Erik Almqvist nekar dock till att han vill ha bort Kasselstrand.

– Som del av valberedningen är min roll att försöka hitta ett förslag till styrelse som har en stark och bred förankring inom förbundet. Jag har inga som helst egna ambitioner att avsätta eller tillsätta någon specifik kandidat och jag är helt uppriktig när jag säger att jag i första hand vill göra ett bra jobb som valberedare, med syfte att SDU ska ha ett väl fungerande ledarskap med starkt stöd bland medlemmarna.

Nyheter24 har sökt Ted Ekeroth för en kommentar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.