1 av 2
- Foto: Foto: Alison Yin/Scanpix
2 av 2
- Foto: Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Läkarens sågning - "En diet för masochister"

Dieterna lovar succéresutat, nyttighet och viktnedgång. Men en efter en visar de sig med facit i hand vara i bästa fall verkningslösa - i sämsta direkt skadliga. Frågan är om det finns  någon diet som går att lita på i längden?


Rött kött kan vara farligt

Enligt en studie gjord vid Harvard School Public of Health, där över 120 000 personer deltog, kunde ett tydligt samband ses mellan cancer, hjärt-kärlsjukdom och köttkonsumtion. De som äter mycket rött kött löper en betydligt högre risk att bli sjuka och dö i förtid.

En ny undersökning från Harvard Medical School (HSPH) visade häromdagen att hög köttkonsumtion förkortar livet. Dessutom har forskningsrön gjort gällande att LCHF minskar chansen att få barn. Och nu väcks frågan om dieter som LCHF, Atkins och alla de andra över huvud taget är värda att pröva?

Nyheter24 har tagit tempen på några mycket kända dieter.

Grapefruktdieten

Dieten går helt enkelt ut på en kost som endast består av att äta 2-3 grapefrukter per dag. Inga andra livsmedel är tillåtna.

Enligt Livsmedelsverket finns dock ingen forskning bakom dieten som stödjer att den är effektiv och hälsosam. Rekommendationer finns inte för att det ska vara en väg till ett sundare liv. Det anses i stället vara en direkt farlig diet som kan leda till skadlig viktminskning och svält.


Pulverdieter

Den mest kända pulverdieten heter Camebridgekuren och går ut på att dricka måltidsersättningar i pulverform, i stället för att äta vanlig kost. Förespråkarna hävdar att dieten innehåller 100% näring vilket gör att kroppen sätter igång och bränner fett samtidigt som du mår bra.

Viktigt om man ska följa en pulverdiet är att varje måltid innehåller rekommenderad mängd kalorier. Livsmedelsverket gör klart att denna diet inte heller har stöd av forskning. Flytande föda aktiverar inte magens muskler, vilket gör att personen lätt blir uttorkad. Dessutom innehåller dessa måltidsersättningar stora mängder socker.

Andreas Eenfeldt, läkare och specialist i allmänmedicin, är djupt skeptisk till pulverdieter.

– Det är inte långsiktigt att leva på det resten av livet. Så fort man slutar återgår man till sina gamla vanor. Jag kallar det en kortsiktig lösning för masochister.

Eenfeldt menar att mängden socker i produkterna kan vara direkt hälsofarliga.

– Du kan lika gärna dricka O'boy med lättmjölk. Sockret är dåligt för tänderna, och dessutom ökar det sötsug som många överviktiga personer redan har.

 

Atkins

Den klassiska kändisdieten lanserad av läkaren Dr. Robert Atkins. Bygger på att man äter livsmedel som innehåller mycket lite kolhydrater. I stället ska kosten bestå av fet mat och så mycket protein som möjligt.

Det råder delade meningar om dieten fungerar.

– Den här dieten är extremt amerikansk och kan vara svår att hålla sig till. Vi svenskar är vana vid en kost rik på kolhydrater, exempelvis bröd till frukost och lunch, säger Susanne Gustavsson, leg dietist och föreläsare, till Nyheter24.

– Risken är stor att man får i sig för lite vitaminer, antioxidanter och mineraler. Dessutom är risken stor att drabbas av lågt blodsocker och dieten kan påverka njurarna negativt.

 

Viktväktarna

Karin Nileskog, kost och utbildningsansvarig på Viktväktarna berättar att deras diet baseras på ett pro-points. Det innebär att varje livsmedel har en viss poäng och genom det begränsas mängd mat per dag.

Vad gäller forskning är dieten utvecklad och baserad på vetenskapliga analyser, upgper Viktväktarna själva. Man äter alla de olika näringsämnen kroppen behöver. De följer de svenska näringsrekommendationerna.

Dietens fördel är att du kan äta allt men i mindre portioner. På lång sikt ändrar klienterna sina dåliga matvanor och får ett resultat som håller livet ut. Det kan understrykas att disciplin och tålamod krävs för att lyckas med metoden.

/
/
/
/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!