Anne Ramberg menar att det blir ett problem att dra gränsen mellan brottsutredning och underrättelseverksamhet.
1 av 2
Anne Ramberg menar att det blir ett problem att dra gränsen mellan brottsutredning och underrättelseverksamhet. - Foto: ULF PALM / SCANPIX
Ska även Rikskriminalpolisen få beställa signalspaning? Nej, säger både Advokatsamfundet och Datainspektionen.
2 av 2
Ska även Rikskriminalpolisen få beställa signalspaning? Nej, säger både Advokatsamfundet och Datainspektionen. - Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Tunga instanser säger nej till signalspaning för polisen

Regeringen har föreslagit att Rikskriminalpolisen och Säpo ska kunna beställa signalspaning. Men förslaget kritiseras nu av flera remissinstanser.


Signalspaningen

Försvarets radioanstalt, FRA, spanar på all internet- och mejltrafik som passerar Sveriges gränser. Internetoperatörerna är de som ger myndigheten tillgång till trafiken genom så kallade anslutningspunkter.

När den så kallade FRA-lagen, som tillät ökad signalspaning, var på väg att införas 2008 rasade debatten i Sverige men varken bloggbävningar eller demonstrationer hjälpte. Lagen trädde i kraft 1 januari 2009.

SVERIGE. Både Advokatsamfundet och Datainspektionen säger nej till regeringens förslag om att ge både Rikskriminalpolisen och Säpo tillåtelse att beställa signalspaning från FRA.

– Vi har avstyrkt. Och av det material som finns så har inte den öppna polisen på ett trovärdigt sätt argumenterat för behovet. Och även om den skulle anse att den hade ett behov finns principiella invändningar, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till Sveriges Radio och fortsätter:

– Risken för gränsdragningsproblem mellan vad som är brottsutredande verksamhet och vad som är ren underrättelseverksamhet, den kommer bli knepig. Hur man sedan använder informationen i brottsutredande verksamhet.

DI: Inte utrett om behovet väger tyngre än intrång i integritet

Ramberg gör skillnad på Säpo, som redan har underrättelseverksamhet, och Rikskriminalen och menar att de sistnämnda inte behöver så omfattande information.

Men det är inte bara advokaterna som avstyrker lagförslaget. Även Datainspektionen är kritiska och menar att det inte är tillräckligt utrett om Rikskriminalpolisens behov "väger tyngre än intrånget i den personliga integriteten", uppger SR.

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill ännu inte kommentera beskeden utan hänvisar till det förslag som regeringen till slut kommer att lägga fram.

/
/
/
/
FRA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.