Saudiska trupper på väg in i Bahrain i februari ifjol. Enligt folkrättsforskaren Pål Wrange kan Sverige i och med det argumentera för att bryta avtalet.
1 av 3
Saudiska trupper på väg in i Bahrain i februari ifjol. Enligt folkrättsforskaren Pål Wrange kan Sverige i och med det argumentera för att bryta avtalet. - Foto: Bahrain TV / SCANPIX
Avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien slog ner som en bomb.
2 av 3
Avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien slog ner som en bomb. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin sa till Sveriges Radio på torsdagen att han tycker det var tveksamt av den socialdemokratiska regeringen att skriva under avtalet 2005 men att det borde fullföljas.
3 av 3
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin sa till Sveriges Radio på torsdagen att han tycker det var tveksamt av den socialdemokratiska regeringen att skriva under avtalet 2005 men att det borde fullföljas. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Amnesty: "M och S borde backat ur avtalet efter Bahrain"

"Man antog i avtalet att krigsmateriel ej ska användas för att kränka mänskliga rättigheter och det finns det inga tvivel om att man gjorde i Bahrain."


Protesterna slogs ned

När det bahrainska folket i den arabiska vårens anda började göra uppror mot kung Hamad i början av 2011 lyckades man inta Pärlrondellen i huvudstaden Manama som blev deras motsvarighet till Tahrirtorget i Kairo. Men efter en tid kallade Bahrains regim på hjälp hos grannländerna, däribland Saudiarabien.

Trupper skickades in i landet och protesterna slogs ned hårt och blodigt. Flera framstående aktivister greps, fängslades och torterades.

SVERIGE. Både det största regeringspartiet, Moderaterna, och det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, vill fullfölja det omtalade och hårt kritiserade vapenavtalet med Saudiarabien.

Men nu möts de av ny kritik för att inte ta hänsyn till mänskliga rättigheter. Faktum är att Saudiarabiens inblandning mot protesterna i grannlandet Bahrain gett Sverige goda argument för att kunna bryta avtalet i förtid.

– Förutsättningarna i det har förändrats. Man antog i avtalet att krigsmateriel ej ska användas för att kränka mänskliga rättigheter och det finns det inga tvivel om att man gjorde i Bahrain, säger Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet, till Nyheter24.

"Tydligt att Saudiarabien stoppade fredliga demonstrationer"

Människorättsorganisationen Amnesty riktar också hård kritik mot att man inte vill bryta avtalet efter vad som hände i Bahrain förra året när saudiska trupper kom till regimens undsättning - mot folket.

– Även om Bahrain bad om deras hjälp är det tydligt att Saudiarabien medverkade till att stoppa fredliga demonstrationer, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty Sverige, till Nyheter24 och fortsätter:

– Saudiarabien är definitivt ett land som bryter mot mänskliga rättigheter.

Inga tidigare exempel på brutna avtal

Det finns dock inga tidigare exempel på där Sverige brutit ett liknande avtal. Både Löfgren och Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds, nämner Pakistan som det mest närliggande exemplet.

– Men där var det bara nya affärer man stoppade. Följdleveranser kommer fortfarande till Pakistan, säger Lindahl till Nyheter24.

Amnesty anser att det är problematiskt att Sverige fortsätter handla med vapen även med andra länder än Saudiarabien.

– Vi tycker att det finns problem med både Pakistan och Indien med tanke på konflikten där. I Pakistan finns både terroristgrupper men också terroristbekämpning som även drabbar civila.

Tystnad från politikerna om Saudiarabiens inblandning

Både utrikesminister Carl Bildt och Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin har i dagarna sagt att de vill fullfölja avtalet med Saudiarabien. Ingen av dem har över huvud taget nämnt möjligheten att bryta avtalet efter händelserna i Bahrain.

Nyheter24 har sökt Ahlin för att fråga om Saudiarabiens inblandning i Bahrain kan förändra synen på vapenexporten till Saudiarbaien. Han har dock avböjt och via sin pressekreterare hänvisat till tidigare uttalanden.

Nyheter24 har även sökt försvarsminister Sten Tolgfors (M) och hans pressekreterare som ej återkommit med svar på frågorna om regeringens inställning till avtalet förändrades eller på något sätt påverkades av Saudiarabiens inblandning i Bahrain.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.