Tisdag 17 Maj
Stockholm

Amnesty: "M och S borde backat ur avtalet efter Bahrain"

Saudiska trupper på väg in i Bahrain i februari ifjol. Enligt folkrättsforskaren Pål Wrange kan Sverige i och med det argumentera för att bryta avtalet.
1 av 3
Saudiska trupper på väg in i Bahrain i februari ifjol. Enligt folkrättsforskaren Pål Wrange kan Sverige i och med det argumentera för att bryta avtalet. Foto: Bahrain TV / SCANPIX
Avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien slog ner som en bomb.
2 av 3
Avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien slog ner som en bomb. Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin sa till Sveriges Radio på torsdagen att han tycker det var tveksamt av den socialdemokratiska regeringen att skriva under avtalet 2005 men att det borde fullföljas.
3 av 3
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin sa till Sveriges Radio på torsdagen att han tycker det var tveksamt av den socialdemokratiska regeringen att skriva under avtalet 2005 men att det borde fullföljas. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

"Man antog i avtalet att krigsmateriel ej ska användas för att kränka mänskliga rättigheter och det finns det inga tvivel om att man gjorde i Bahrain."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Protesterna slogs ned

När det bahrainska folket i den arabiska vårens anda började göra uppror mot kung Hamad i början av 2011 lyckades man inta Pärlrondellen i huvudstaden Manama som blev deras motsvarighet till Tahrirtorget i Kairo. Men efter en tid kallade Bahrains regim på hjälp hos grannländerna, däribland Saudiarabien.

Trupper skickades in i landet och protesterna slogs ned hårt och blodigt. Flera framstående aktivister greps, fängslades och torterades.

SVERIGE. Både det största regeringspartiet, Moderaterna, och det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, vill fullfölja det omtalade och hårt kritiserade vapenavtalet med Saudiarabien.

Men nu möts de av ny kritik för att inte ta hänsyn till mänskliga rättigheter. Faktum är att Saudiarabiens inblandning mot protesterna i grannlandet Bahrain gett Sverige goda argument för att kunna bryta avtalet i förtid.

– Förutsättningarna i det har förändrats. Man antog i avtalet att krigsmateriel ej ska användas för att kränka mänskliga rättigheter och det finns det inga tvivel om att man gjorde i Bahrain, säger Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet, till Nyheter24.

"Tydligt att Saudiarabien stoppade fredliga demonstrationer"

Människorättsorganisationen Amnesty riktar också hård kritik mot att man inte vill bryta avtalet efter vad som hände i Bahrain förra året när saudiska trupper kom till regimens undsättning - mot folket.

– Även om Bahrain bad om deras hjälp är det tydligt att Saudiarabien medverkade till att stoppa fredliga demonstrationer, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty Sverige, till Nyheter24 och fortsätter:

– Saudiarabien är definitivt ett land som bryter mot mänskliga rättigheter.

Inga tidigare exempel på brutna avtal

Det finns dock inga tidigare exempel på där Sverige brutit ett liknande avtal. Både Löfgren och Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds, nämner Pakistan som det mest närliggande exemplet.

– Men där var det bara nya affärer man stoppade. Följdleveranser kommer fortfarande till Pakistan, säger Lindahl till Nyheter24.

Amnesty anser att det är problematiskt att Sverige fortsätter handla med vapen även med andra länder än Saudiarabien.

– Vi tycker att det finns problem med både Pakistan och Indien med tanke på konflikten där. I Pakistan finns både terroristgrupper men också terroristbekämpning som även drabbar civila.

Tystnad från politikerna om Saudiarabiens inblandning

Både utrikesminister Carl Bildt och Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin har i dagarna sagt att de vill fullfölja avtalet med Saudiarabien. Ingen av dem har över huvud taget nämnt möjligheten att bryta avtalet efter händelserna i Bahrain.

Nyheter24 har sökt Ahlin för att fråga om Saudiarabiens inblandning i Bahrain kan förändra synen på vapenexporten till Saudiarbaien. Han har dock avböjt och via sin pressekreterare hänvisat till tidigare uttalanden.

Nyheter24 har även sökt försvarsminister Sten Tolgfors (M) och hans pressekreterare som ej återkommit med svar på frågorna om regeringens inställning till avtalet förändrades eller på något sätt påverkades av Saudiarabiens inblandning i Bahrain.

Kommentera
Kopiera länk
Dela