Veckans inne- och utelista

- 16/03/2012, 15:01 -
Zoltan Kohari är verklighetens batman.
1 av 5

Zoltan Kohari är verklighetens batman.

Faksimil/Youtube

Ett forskarlag har lyckats hitta en bortglömd da Vinci-målning - dold bakom en hålighet i väggen.
2 av 5

Ett forskarlag har lyckats hitta en bortglömd da Vinci-målning - dold bakom en hålighet i väggen.

David Yoder / National Geographic / SCANPIX

Tummen upp för Rick Santorum - åtminstone i sydstaterna. Nu är han de konservativa republikanernas tydliga alternativ.
3 av 5

Tummen upp för Rick Santorum - åtminstone i sydstaterna. Nu är han de konservativa republikanernas tydliga alternativ.

Eric Gay / AP / SCANPIX

4 av 5

Richard Drew/AP/Scanpix

5 av 5

Claudio Bresciani / SCANPIX

VECKA 11: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 11:

INNE

1. Hår

Debatten har varit högljudd, intensiv, hatisk, märklig och hånfull. Tydligen är kvinnors hår under armarna fortfarande lika provocerande som hakkors fär många svenska män. Men under veckan har vi också sett många ta strid för sin rätt att göra hur tusan de vill, utan att bedömas, recenseras och analyseras, med sina armhålor. Vecka 11 är veckan när alla snackat om hår.

2. Greg Smith   

Han slutade på Goldman Sachs och gjorde det med besked. Att gå out with a bang och meddela så obekväma besked om företaget han lämnar att börsvärdet sänks med två miljarder dollar är kanske dumdristigt, till och med kanske orättvist. Eller genialiskt. Oavsett vad är det fascinerande så det förslår. Och uppror på Wall Street är som bekant modernt. Smith är inne.

3. Zoltan Kohari

Utklädd till Batman bekämpar Zoltan Kohari brott på gatorna i Slovakien. 26-åringen patrullerar gatorna och hjälper åldringar över vägen. Egentligen tycker man ju att polisen ska ta ansvar för brottsbekämpning men när det är just superhjältar som ersätter dem kan man inte annat än att konstatera att det känns rätt hett.

4. Leonardo da Vinci

Plötsligt dyker en tavla målad av världens kanske mest legendariske och mytomspunne konstnär upp. En da Vinci-målning, "Slaget vid Anghiari", hittades i en stenvägg i Florens och lär vara värd så mycket pengar att vi inte ens vågar tänka på det. Leonardo blev plötsligt inne igen!

5. Rick Santorum

En kandidat som inte bara vill förbjuda abort utan också preventivmedel nå stora framgångar i det republikanska primärvalet. Alla kollar på Santorum som, trots att han inte kommer vinna mot Romney, på ett effektivt sätt påminner oss om hur litet steget är från sekulär demokrati till ren knasfundamentalism. Santorum är inne. Vi säger inte att vi gillar det, men vi konstaterar att en hel del andra gör det.

 

UTE

1. Marianne Ohrlander

"Jag blev upprörd när en person i tv i går sa att de inte hade råd att ge sina barn mat. För mig finns detta inte på kartan utan det handlar om att man prioriterar sig själv och inte barnen. Man har lärt sig att vissa inte behöver ta ansvar, utan kan glida undan."

Säger man så om barnfattigdom är risken stor att man a) inte har så bra koll på verkligheten b) hamnar på utelistan.

2. Projekt Simoom

Rapporteringen kring vapenexporten och fabriken som skulle byggas i Saudiarabien är inne på sin andra vecka. Fortfarande saknar vi tydliga svar. Fortfarande vill varken Moderaterna eller Socialdemokraterna riva upp avtalet eller ändra reglerna. Detta trots att vapenexport till dikaturer känns hopplöst ute.