Mordet begicks i en gångtunnel, dock inte denna
1 av 3
Mordet begicks i en gångtunnel, dock inte denna
Mannen mördades under julhelgen
2 av 3
Mannen mördades under julhelgen - Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Jessica Gow/Scanpix

Åtalade för gångtunnelmordet skyller på varandra

På onsdagen ska åtal väckas mot den man och kvinna som misstänks för knivmordet i Kristinehamn. Men mannen förnekar helt mord och lägger i stället skulden på kvinnan.


Långt brottsregister för den åtalade mannen

I den 37-årige mannens belastningsregister finns ett fyrtiotal brott han dömts för. De första begick han redan som 16-åring och när han fyllt 20 dömdes han för första gången för ett våldsbrott - misshandel.

2004 dömdes han för första gången för grov misshandel efter att ha slagit en kvinna. Han har dömts för en handfull fall av misshandel och grov misshandel sedan dess.

I övrigt är 37-åringen även dömd för en stor mängd mindre brott, såsom olovlig körning, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och rattfylleri.

I början av december häktades han för misshandel och olaga hot men en vecka innan julaftonsmordet släpps han efter att åklagaren inte begärt någon omhäktning.

Den 26-åriga kvinnan är tidigare dömd till skyddstillsyn, bland annat för narkotika- och alkoholmissbruk.

Det var efter ett krogbråk som en 29-årig man blev knivmördad i en gångtunnel i centrala Kristinehamn. Strax efter mordet häktades en grovt kriminell 37-årig man, misstänkt för mord. Även en 26-årig kvinna häktades på samma grunder.

Och chefsåklagare Kurt Runhäll bekräftar att mannen och kvinnan åtalas under onsdagen.

 – Ja, det stämmer. Tanken är att det då ska väckas åtal ,om inget oförutsett inträffar. Båda parter är misstänkta för mord, säger han till Nyheter24.

Tidigare har omhäktningar begärts, då förundersökningen inte hunnit bli klar inom angiven tidsram.

Den åtalade mannens advokat, Inger Rönnbäck, säger till Nyheter24 att hennes klient förnekar mordanklagelser.

– Han erkänner misshandel och förnekar helt att det handlar om mord. Han har inte vetat om någon kniv och var inte förberedd på vad som skulle hända.

Rönnbäck säger att de båda åtalade skyller på varandra och att de är bekanta sedan tidigare.

– De känner varann avlägset och råkades träffas under den här kvällen. Det var förstås mycket alkohol inblandat, vilket präglar händelseförloppet och minnet efteråt.

Hon säger att det i nuläget är svårt att gå in på mannens förklaring till händelsen, men vill understryka att utredningen varit svår.

– Det är ingen lätt utredning polisen haft. Detta är inget solklart fall, så utgången är svår att förutsäga.

Enligt Rönnbäck kände också den åtalade mannen och offret varandra.

– Men det är inget som är avgörande i fallet, säger hon.

Tidigare var även en 26-årig man häktad för mordet, men han försattes senare på fri fot och är inte misstänkt i nuläget.

/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.