Lördag 4 Dec
Stockholm

"Panikattacker, magsår, sömnsvårigheter" - klädkedjan Zara terroriserar personalen

På Unionen - fackförbundet för cheferna kallar man arbetsmiljön för "rent ut sagt undermålig".
1 av 4
På Unionen - fackförbundet för cheferna kallar man arbetsmiljön för "rent ut sagt undermålig". Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Handels har tidigare tagit upp problemen med Zaras ledning som lovat bättring - men inget har hänt.
2 av 4
Handels har tidigare tagit upp problemen med Zaras ledning som lovat bättring - men inget har hänt. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Anställda på Zara vittnar om bortfallen lön, mobbning av cheferna och sjukskrivningar.
3 av 4
Anställda på Zara vittnar om bortfallen lön, mobbning av cheferna och sjukskrivningar. Foto: Sang Tan / SCANPIX
De anställda som Uppdrag Granskning pratar med vågar inte gå ut med namn och bild - av rädsla för ledningens terror.
4 av 4
De anställda som Uppdrag Granskning pratar med vågar inte gå ut med namn och bild - av rädsla för ledningens terror. Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX

Uppdrag Granskning har varit i kontakt med ett stort antal anställda på klädkedjan som alla vittnar om skräcken för Zaras ledning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fifflar med lönerna

Flera butikssäljare och butikschefer berättar för Uppdrag Granskning om hur övertidstimmar suddas ut och löner går förlorade.

– Varje butik har en viss timbudget att hålla sig till. Det är helt omöjligt att inte överstiga dom timmarna om man ska få butiken att gå runt. Men om jag hade så lite som tre timmars övertid på min personal så ringde högsta vd:n och undrade vad jag höll på med. Så det var uppenbart att det enda som fanns att göra var att stryka övertidstimmarna. Manipulera, säger en före detta butikschef till Uppdrag Granskning.

Klädkedjan Zara har åtta butiker runt om i Sverige. Internationellt är kedjan större än svenska jätten H&M och vd:n är en av världens rikaste. De anställda har det dock inte lika fett.

Uppdrag Granskning har varit i kontakt med 25 anställda, eller före detta, på företaget. Lagerarbetare, butikschefer, administrativ personal och butikssäljare. Alla vittnar om samma sak - en pågånde psykisk terror från ledningen.

– De bryter långsamt ner en, berättar en före detta butikschef.

Hon får medhåll från en psykolog som haft flera anställda som klienter. Han vittnar om symtom som magont, kräkningar, sömnstörningar, konstant stresskänsla, panikattacker och minnesstörningar.

Terroriserar folk till att säga upp sig

"Troublemaker" är ett allmänt begrepp på företaget. Det är en person som vågar säga ifrån eller som kanske vill gå med i facket. För den är det kört.

En butikschef berättar:

– Ledningen hörde av sig till mig och sa att de hade ett "problem" i en annan butik. De behövde inte precisera vad jag skulle göra, jag förstod. Jag skulle trakassera den här tjejen tills hon sa upp sig själv. Det tog mig fyra veckor, sedan sa hon upp sig.

Det handlar om upprepade mönster, både i Sverige och utomlands. Öppen mobbning och trakasserier i kombination med att man ska vara "tacksam över att ha ett jobb" gör att flera tvingas sluta på grund av total utbrändhet.

Facken reagerar

Arbetsmiljöverket har fått in flera rapporter och anmälningar om hur personalen blir behandlad. På Handels fackförbund berättar man att man haft frågan uppe med Zara som lovat bättring. Det visar sig dock vara tomma ord. Samma sak med fackförbundet Unionen, där man kallar Zaras ledningssätt för "management by fear" och menar att situationen är "rent ut sagt undermålig".

Zara har varit i föremål för kritik också tidigare av ungefär samma skäl, vilket uppmärksammats av bland annat GP.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på SVT1.

Kommentera
Kopiera länk
Dela