Göran Olsson, vd på Bostadsrätterna menar att många hyresvärdar tror att det råder fri hyressättning, vilket är felaktigt.
1 av 5
Göran Olsson, vd på Bostadsrätterna menar att många hyresvärdar tror att det råder fri hyressättning, vilket är felaktigt. - Foto: SBC
... och kräva återbetalning av för höga hyror.
2 av 5
... och kräva återbetalning av för höga hyror. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Dock är många privata hyresvärdar omedvetna om att hyresgästen i efterhand kan gå till hyresnämnden...
3 av 5
Dock är många privata hyresvärdar omedvetna om att hyresgästen i efterhand kan gå till hyresnämnden... - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Bostadsmarknaden fortsätter krisa, samtidigt som bostadsrättsinnehavare utnyttjar läget och tar ockerhyror av andrahandshyresgäster.
4 av 5
Bostadsmarknaden fortsätter krisa, samtidigt som bostadsrättsinnehavare utnyttjar läget och tar ockerhyror av andrahandshyresgäster. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Många som anmäler och anmäls i Stockholm.
5 av 5
Många som anmäler och anmäls i Stockholm.

Bakslag för ockerhyror: "Bostadsinnehavarna snopna när nämnden hör av sig"

Nyheter24 granskar andrahandsuthyrningen. Del 1. Bostadsrättsinnehavare utnyttjar en mörk marknad - men dels på grund av oförstånd. Och oavsett utgångsläge kan det sluta illa för båda parter.


Nyheter24 granskar

I fyra delar tar Nyheter24 en närmare titt på bostadsmarknaden för andrahandsuthyrning. Vad blir konsekvenserna för den som hyr ut till ockerhyra? Vad säger personerna bakom lägenhetsannonserna? Kan andrahandsgästen vägra flytta? Och dessutom; lurendrejarna som vägrar ge sig - de hyr ut lägenheter som inte finns.

Här finns del två, tre och fyra.

Återbetalning av hyra

Årligen får hyresnämnden in hundratals ärenden gällande återbetalning av hyra. Det är fall där hyresgästen kräver återbetalning av viss del av hyran efter att hyresvärden tagit för mycket betalt. Hyresnämnden är uppdelad på åtta olika städer med ansvar för olika geografiska områden. Varje nämnd ansvarar för ärenden i respektive område.

I Stockholm, som ansvarar för Stockholms och Gotlands län, kommer det årligen in omkring 300 ärenden som gäller återbetalning av hyra. Hittills i år har det kommit in 71 fall. 2011 blev det totalt 219 ärenden, 2010  var antalet 310 och 2009 var 288 personer missnöjda med hyran.

Vad händer efter att en anmälan kommit in?

- Om hyresvärd och hyresgäst inte kan komma överens blir det sammanträde. Det blir prövat och man försöker medla, misslyckas det kan man överklaga till hovrätten, säger Birgitta Strid, registrator Stockholm och Gotlands län, till Nyheter24.

2009: Bifall: 72, avslag: 9, förlikning: 69, avskrivna: 89, avvisade: 12

2010: Bifall: 66, avslag: 16, förlikning: 127, avskrivna: 83, avvisade: 24

2011: Bifall: 44, avslag: 15, förlikning: 66, avskrivna: 63, avvisade: 11

2012 har inte ens hunnit fylla tre månader. Trots det har hyresnämnden i Stockholms län redan fått in 71 anmälningar från andrahandshyresgäster som tycker sig ha blivit blåsta på pengar.

I takt med att bostadsmarknaden kontinuerligt misslyckas med att ge människor, främst unga, eget tak över huvudet fortsätter bostadsrättsinnehavare att ta ut ockerhyror av desperata boendelösa människor.

För den som någonsin försökt hitta bostad på Blocket är 10 000 kronor i månaden för en etta på 40 kvadratmeter inga konstigheter. En etta som egentligen har en hyra på bara en tredjedel av andrahandshyran.

– De som hyr ut tycker att de kan ta i så att hyran täcker egna kostnader med lån och räntor. Många tror att det är fri hyressättning, säger Göran Olsson, vd på Bostadsrätterna - rikstäckande organisation för Sveriges bostadsrättsföreningar, till Nyheter24.

Vad många däremot inte tänker på är att lagen står på hyresgästens sida, vilket innebär att den som betalat för mycket har rätt att få tillbaka beloppet i efterhand.

– I vissa fall slutar det med att hyresgästen gått till hyresnämnden. Många bostadsrättsinnehavare blir ganska snopna när hyresnämnden hör av sig och har beslutat att hyran är för hög, säger Olsson.

Hyresgästen - en svag part

Enligt Boverket har unga, äldre och invandrare särskilt svårt att skaffa bostad, där unga beskrivs som den mest utsatta gruppen. Studentstäder och storstäder är platserna där det är absolut svårast att hitta boende. Att hyra bostadsrätter i andra-, tredje- och fjärdehand är inte ovanligt.

Hyresgästerna beskrivs vanligen som de mest utsatta men enligt Olsson kan det lika gärna bli bostadsinnehavaren som drar det kortaste strået.

– Enligt svensk hyreslagstiftning betraktar man hyresgästen som en svag part. Även om du skrivit på ett papper kan du redan nästa dag eller i slutet av perioden bråka med hyresvärden och ta det med hyresnämnden. Det finns det många exempel på, säger han till Nyheter24.

"Hyreslagen är fruktansvärt bökig"

För att både hyresgäst och bostadsinnehavare ska undvika att bli blåsta krävs det ordentlig koll innan man skriver avtal.

– Hyreslagen är fruktansvärt bökig. Man kan visserligen söka och skaffa information, men det är värt att lägga ner någon timme på att ta hjälp av jurist.

Konkreta tips?

– Det man ska tänka på är att ha korta hyrestider, absolut inte hålla på att hyra ut i sex år i taget utan kanske en ettårsperiod. Efter två år träder reglerna om besittningsrätt i kraft, säger Olsson och fortsätter:

– Det kan gå flera år innan du lyckas bli av med hyresgästen. Du har alltid rätt att träffa avtal med hyresgästen - man ska avtala bort besittningsskyddet. Men den som hyr i andrahand kan aldrig, aldrig ta över lägenheten.

I första hand råder Göran Olsson en blivande hyresvärd att kontakta en jurist för att få kontroll över läget. I andra att skaffa fram blanketter från hyresnämnden. Men viktigast av allt är att ta kontakt med bostadsrättsförmedlingen i god tid och samtidigt kolla upp hur höga brukshyrorna i området är. På så vis slipper hyresgästen bli blåst och hyresvärden få påhälsning av hyresnämnden.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för e-handeln efter svag period

Kraftigt vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 796 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 499 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.