Fredrick Federley var en av tre centerledamöter som stod upp för partistämmans beslut.
1 av 5
Fredrick Federley var en av tre centerledamöter som stod upp för partistämmans beslut. - Foto: Eero Hannukainen/All Over Press
Håkan Juholt gjorde comeback i riksdagen på onsdag - och konstaterade kallt att han kommer att fortsätta tjäna mer än Stefan Löfven.
2 av 5
Håkan Juholt gjorde comeback i riksdagen på onsdag - och konstaterade kallt att han kommer att fortsätta tjäna mer än Stefan Löfven. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
En tafsande polis fick sparken efter att ha dömts till böter.
3 av 5
En tafsande polis fick sparken efter att ha dömts till böter. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Henrik Tomenius satirteckningar av Carl Bildts tweets har snabbt blivit en succé.
4 av 5
Henrik Tomenius satirteckningar av Carl Bildts tweets har snabbt blivit en succé. - Foto: Faksimil @carlbildtcomics
Tottenhams Scott Parker och Nico Kranjcar gör som de flesta spelarna i fotbollsvärlden under veckan - sänder rörande hälsningar till Fabrice Muamba, som förra helgen kollapsade på planen.
5 av 5
Tottenhams Scott Parker och Nico Kranjcar gör som de flesta spelarna i fotbollsvärlden under veckan - sänder rörande hälsningar till Fabrice Muamba, som förra helgen kollapsade på planen. - Foto: Alastair Grant / AP / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 12: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 12:

INNE

1. Fabrice Muamba

Även om Boltonmittfältarens framtid fortfarande är oklar efter hjärtattacken har han vaknat, kommunicerat och samtidigt berört en hel fotbollsvärld. Engagemanget som uppvisats kring Muamba är hur inne som helst.

2. Hångel

Timothy Cross och Ben Clifford visade under ett tal av konservative presidentkandidaten Rick Santorum vad allt egentligen handlar om. De protesterade mot hans antigaypolitik. Vi konstaterar att det är inne att hångla - oavsett vilka som gör det. Ännu vackrare när man hånglar för sina rättigheter.

3. Politisk satir

Henrik Tomenius, mannen bakom @carlbildtcomics gör satirteckningar av utrikesministerns tweets och får folket att skratta bakom datorskärmarna. Politisk satir är definitivt inne denna vecka, även när det handlar om att få den riktige Mitt Romney att ställa sig upp.

4. Håkan Juholts comeback

I veckan var han tillbaka i riksdagen - the one and only Juholt. Med ett brett leende konstaterade han att han kommer att fullfölja sitt löneavtal - och fortsätta tjäna betydligt mer än succé-Stefan Löfven ett bra tag till. Det krävs något speciellt för att resa sig efter det debacle som var Juholts tid som partiledare. Vi vet inte vad, men vi vet att det är inne.

5. Sparken

Att poliser som begår pinsamma eller allvarliga snedsteg i tjänsten får behålla jobbet hör inte till ovanligheterna. Därför var det i veckan skönt att höra att den polisman som blottat sig för städerskor och tafsat på kollegor sparkades från sitt jobb. Att agera mot anställda som missköter sig är inne.

UTE

1. Partipiskan

Nu ska vår aktivitet på nätet sparas efter att en bred majoritet i riksdagen röstat igenom datalagringsdirektivet. I Centerpartiet var det bara tre (Fredrick Federley, Abir Al-Sahlani och Rickard Nordin) som röstade i enlighet med partistämman - för att riksdagsgruppen bestämt att man skulle rösta med Alliansen. Piskor är fortfarande ute.

2. Toppstyre

Att som moderparti kliva in i ungdomsförbundet och försöka kuppa bort ledningen hör till ovanligheterna i svensk politik. Nu håller det på att hända inom Sverigedemokraterna. I vad som mer och mer liknar ett falangkrig är frågan inte om utan när nästa huvud kommer att rulla. Det är ute att tystas ned, oavsett vilket parti det handlar om.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!