Avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien slog ner som en bomb. Men sedan dess har den blivit större och större samtidigt som fler och fler dras in i den.
1 av 3
Avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien slog ner som en bomb. Men sedan dess har den blivit större och större samtidigt som fler och fler dras in i den. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Försvarsminister Sten Tolgfors, högst ansvarig för att myndigheterna FOI och Must sköter sitt arbete.
2 av 3
Försvarsminister Sten Tolgfors, högst ansvarig för att myndigheterna FOI och Must sköter sitt arbete. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Jan-Olof Lind, FOI:s generaldirektör, har fått kritik även internt för att han ljugit om vapenfabriken. När Ekot hört av sig igen om de nya avslöjandena har han inte velat kommentera någonting.
3 av 3
Jan-Olof Lind, FOI:s generaldirektör, har fått kritik även internt för att han ljugit om vapenfabriken. När Ekot hört av sig igen om de nya avslöjandena har han inte velat kommentera någonting. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Underrättelsetjänsten fixade kontanter till FOI

Nu avslöjas det att det var underrättelsetjänsten Must som ordnade fram finansiering till FOI för att starta företaget som skulle bygga vapenfabriken.


Tidslinje - vapenfabriken

November 2005: Ett militärt samarbetsavtal undertecknas med Saudiarabien av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Socialdemokraternas agerande KU-anmäldes då av Folkpartiets Birgitta Ohlsson och Allan Widman.

Juli 2007: Efter två saudiska besök tidigare under året lämnar FOI ett anbud på en förstudie om hur fabriken ska byggas. Saudiarabien tackar ja samma dag.

Mars 2008: Oro på regeringskansliet sedan Saudiarabiens prins Khaled skickat ett brev och klagat på att fabriken drar ut på tiden. På försvarsdepartementet diskuterar man hur man kan "reparera situationen i Saudiarabien".

Januari 2009: Ett "FOI-bolag" bildas med namnet Swedish Security Technology and Innovation, SSTI. På pappret är det fristående men har tydliga kopplingar till FOI. Detta görs för att saudierna vill att FOI ska leda arbetet men för att regeringen samtidigt inte vill att myndigheten ska vara inblandad på pappret.

Maj 2010: Medarbetaren på FOI som driver SSTI lämnar myndigheten och lösningen med SSTI överges.

Februari 2012: Förhandlingar pågår fortfarande. Enligt Ekots källor planeras inom kort ett nytt besök av FOI-experter till Saudiarabien.

Hela tidslinjen och tillhörande dokument finns på Sveriges Radios hemsida.

STOCKHOLM. Skandalerna och avslöjandena kring saudiaffären tycks aldrig ta slut. På tisdagen avslöjar Sveriges Radios Ekot att det var den svenska underrättelsetjänsten Must som ordnade fram pengar till Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) för att starta bulvanföretaget SSTI.

Startkapitalet till bolaget behövde betalas kontant och enligt Ekots källor vände sig därför FOI till Must under hösten 2008 eftersom underrättelsetjänsten kunde ordna fram kontanter med kort varsel. Efter att SSTI, som sedan planerade bygget av vapenfabriken i Saudiarabien, startats betalades pengarna tillbaka.

"Kommer visa sig i förundersökningen"

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten bekräftar att det finns ett samarbete mellan Must och FOI men vill inte gå in på några detaljer.

– Huruvida FOI har använt medel man fått från Försvarsmakten på ett oriktigt sätt kommer att visa sig i förundersökningen, säger han till Ekot.

Ärendet lämnades över till åklagare eftersom FOI, och dess generaldirektör Jan Olof Lind, inte kunde ge något svar på frågan om myndigheten finansierat bulvanföretaget SSTI. Efter det omplacerades två personer på myndigheten med anledning av brottsmisstanken.

Både FOI och Must är myndigheter som faller under försvarsdepartementet och försvarsminister Sten Tolgfors (M).

FOI
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!