Många luras och lika många blir lurade på en mörk andrahandsmarknad.
1 av 5
Många luras och lika många blir lurade på en mörk andrahandsmarknad. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
... annars kan det ta tid innan man blir av med hyresgästen.
2 av 5
... annars kan det ta tid innan man blir av med hyresgästen. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Bostadsmarknaden i svenska storstäder ser fortsatt dyster ut.
3 av 5
Bostadsmarknaden i svenska storstäder ser fortsatt dyster ut.
Bostadsinnehavare som hyr ut i andra hand gör bäst i att avtala bort besittningsskyddet...
4 av 5
Bostadsinnehavare som hyr ut i andra hand gör bäst i att avtala bort besittningsskyddet... - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
En enträgen andrahandshyresgäst kan få påhälsning av fogden om denne vägrar lämna bostaden.
5 av 5
En enträgen andrahandshyresgäst kan få påhälsning av fogden om denne vägrar lämna bostaden. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Vad händer när andrahandshyresgästen vägrar flytta?

Nyheter24 granskar andrahandsuthyrningen. Del 4. Andrahandshyresgästen ses vanligen som en svag part - men när det kommer till besittningsskydd är bostadsinnehavaren minst lika utsatt. Vad gör man när hyresgästen vägrar flytta?


Nyheter24 granskar

I fyra delar tar Nyheter24 en närmare titt på bostadsmarknaden för andrahandsuthyrning. Vad blir konsekvenserna för den som hyr ut till ockerhyra? Vad säger personerna bakom lägenhetsannonserna? Kan andrahandsgästen vägra flytta? Och dessutom; lurendrejarna som vägrar ge sig - de hyr ut lägenheter som inte finns.

Del ett; Vad gäller vid andrahandsuthyrning?

Del två; Hon hyr ut till ockerpris: "Jag tycker inte att det är ett problem"

Del tre; Bostadsbedragarna fortsätter sina härjningar på nätet

Bostadsinnehavare som hyrt ut sin lägenhet räknar vanligen med att kunna flytta hem igen när hyrestiden gått ut. Det är dock inte alltid det går vägen - hyresgästen kan nämligen vägra att flytta med hänvisning till besittningsskyddet.

– Besittningsskydd innebär att andrahandshyresgästen inte utan vidare är skyldig att flytta den dag som står i uppsägningen och att bostadsrättshavaren eller förstahandshyresgästen måste föra tvisten till hyresnämnden, säger Ulrika Blomqvist, chefsjurist på SBC, till Nyheter24.

En andrahandshyresgäst kan aldrig ta över lägenheten, men processen kan förhalas under lång tid. Det sker också med jämna mellanrum. För några år sedan, när Axel Hedqvist och Jesper Jäderqvist kom hem efter en långresa vägrade hyresgästen att flytta ut från deras uthyrda lägenhet.

– Hyresgästen lyssnar inte på oss. Han bara säger att han vägrar att flytta. Jag har dragit så många suckar över det här så att jag inte kan minnas den första, säger Hedqvist till Sydsvenskan.

Anna Lindgren i Uppsala var med om något liknande. I hennes fall skippade hyresgästen att betala hyran - men vägrade samtidigt att flytta ut.

– Det blir till att flytta runt hos kompisar, trots att jag äger och betalar för min lägenhet, säger hon till UNT.

"Relativt ovanligt"

Kristian Eriksson, hyresråd vid Hyresnämnden säger till Nyheter24 att de får in "några enstaka fall per år" där andrahandshyresgäster vägrar lämna bostaden.

– Det är relativt ovanligt jämfört med de fall då förstahandshyresgästen blir uppsagd av hyresvärden och andrahandshyresgästen tvingas flytta, säger han.

Konsten att bli av med en enträgen hyresgäst

Ulrika Blomqvist på SBC menar att om hyresgästen gått med på att avtala bort besittningsskyddet har denne förlorat rätten om att få frågan om hyresförlängning prövad i hyresnämnden.

Saknas däremot avtal mot besittningsskydd kan bostadsinnehavaren i värsta fall vänta sig en lång och utdragen process.

– Hyresvärden kan vända sig till kronofogdemyndigheten eller tingsrätten med ett yrkande om avhysning om hyresgästen inte flyttar.

Kronofogden får därefter verkställa utflyttningen.

– Vi får in en ansökan om avhysning eller vräkning från hyresvärden och då har du per automatik haft kontakt med hyresgästen och skickat brev till denne om att detta är på gång, säger Åke Lundholm, kommunikationsstrateg på Kronofogden, till Nyheter24.

Kronofogden verkställer årligen omkring 3 000 vräkningar, men hur många av dessa som rör andrahandshyresgäster finns ingen statistik på.

Vad gör ni rent konkret för att få ut personen?

– Först meddelar vi genom olika delgivningsformer att avhysning kommer att ske. Därefter åker vi hem till folk och ringer på. Kan vi konstatera att personen har möbler i lägenheten tar vi med det och därefter lagras det i tre månader.

Besittningsskyddet träder i kraft efter två år. För att man som bostadsinnehavare ska slippa krångel gör man bäst i att avtala bort skyddet från början - då går processen med en enträgen andrahandshyresgäst betydligt fortare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!