Nazistiska Svenskarnas parti har medvind.
1 av 5
Nazistiska Svenskarnas parti har medvind. - Foto: Svenskarnas parti
Nu drar det igång igen. Här planstormning efter Helsingborgs guld.
2 av 5
Nu drar det igång igen. Här planstormning efter Helsingborgs guld. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
Hon ser ingenting, och fattar inte att hon kommer att få hjälp.
3 av 5
Hon ser ingenting, och fattar inte att hon kommer att få hjälp.
Att knappt verka, knappt synas. Det är det nya framgångsreceptet tydligen.
4 av 5
Att knappt verka, knappt synas. Det är det nya framgångsreceptet tydligen. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Tolgfors. Sten Tolgfors. Skakad, inte rörd.
5 av 5
Tolgfors. Sten Tolgfors. Skakad, inte rörd. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 13: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 13:

INNE

1. Nazism

I Nykvarn blir tidigare Nationaldemokraten Daniel Spansk kommunfullmäktigeledamot för nazistiska Svenskarnas Parti. Samtidigt går Thomas Jackson, läkare som ägnat sitt liv åt att ifrågasätta apatiska flyktingbarn i olika sammanhang, också med i Svenskarnas Parti. Nazismen är inne och det är djupt obehagligt. Vi ser att den är på framfart och det är skrämmande att de är så inne som de är.

2. Allsvenskan

Allsvenskan är aldrig så jävla drömliknande gröngräsigt härlig som innan den börjat. Kanske är spelet aldrig vackrare än i dag, dagen innan den börjar. Nu är den i alla fall här och mer inne än just nu blir den knappt. Allt är framför oss. Ingen är besviken. Vem som helst kan vinna.

3. Jippokampanjer

Stoppa Kony-kampanjen engagerade hur många som helst på internet trots att det var oklart om ens hälften av det som sades hade bäring. I morgon är det dags för Earth Hour, också det en kampanj med ett mycket oklara förtjänster. Vi ska uppmärksammas på problemet, säger de. Vi tror inte att någon av kampanjerna är nåt mer än i princip meningslösa jippon men vi kan konstatera att det tydligen är modernt.

4. Radioskugga

Socialdemokraternas nye partiledare har varit så tyst så man nästan glömt att han finns - då går det omedelbart bra för partiet. Att inte verka och inte synas tycks vara det bästa sättet att nå framgång just nu. Kanske är det ett tecken på att personfixeringen inom politiken gått för långt: Man vill helt enkelt helst rösta på det parti vars företrädare man slipper se och höra i tid och otid?

5. Fiona

Stackars lilla Fiona berörde denna vecka med sin uppsyn, sitt öde och sin rosaskimrande framgångssaga. Vi har ju svårt att värja oss när det kommer till gulliga djur och det här söta hundskrället breaks our heart.

UTE

1. Sten Tolgfors

Det är uppenbarligen inte hållbart att vilseleda, hyckla och smussla så som Sten Tolgfors gjort under processen - från att avslöjandena om den tänkta vapenfabriken i Saudiarabien fram till hans avgång på torsdagen. Tvärtom skapar man sig en omöjlig situation och det har Tolgfors tvingats erfara. Han är därmed ute.

2. Hatisk homofobi

Diskussionen har varit intensiv om konserten med Sizzla som - framför allt tidigare under karriären - skrivit låtar där budskapet går ut på att homosexuella ska mördas. Protesterna ledde till att Slakthuset till slut stoppade konserten. Att Sizzla delvis bättrat sig är bra och ett tecken på att utvecklingen går framåt. Att så många reagerade och helt fredligt sa ifrån mot arrangören som bokade Sizzla är också bra. Hatisk homofobi är sjukt jävla ute.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.