Onsdag 22 Sep
Stockholm

Nu svarar Jan Emanuel på kritiken om miljonvinsterna

När pressen kring Håkan Juholt uppstod under hösten efter hans bostadsskandal passade Jan Emanuel lägligt nog på att besöka honom på partihögkvarteret. Med sig hade han en blombukett.
1 av 5
När pressen kring Håkan Juholt uppstod under hösten efter hans bostadsskandal passade Jan Emanuel lägligt nog på att besöka honom på partihögkvarteret. Med sig hade han en blombukett. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Jan Emanuel har tidigare varit ordinarie riksdagsledamot mellan 2002–2006. Samt från mitten av mars 2009 till oktober 2010, denna gång som ersättare för den avgående Pär Nuder.
2 av 5
Jan Emanuel har tidigare varit ordinarie riksdagsledamot mellan 2002–2006. Samt från mitten av mars 2009 till oktober 2010, denna gång som ersättare för den avgående Pär Nuder. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001.
3 av 5
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001. Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX
Mikael Damberg vill inte kommentera den senaste tidens kritik mot partikamraten.
4 av 5
Mikael Damberg vill inte kommentera den senaste tidens kritik mot partikamraten. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jan Emanuel Johansson är inget offer. Han menar att när man väljer att vara en offentlig person får man räkna med mediestormar ibland.
5 av 5
Jan Emanuel Johansson är inget offer. Han menar att när man väljer att vara en offentlig person får man räkna med mediestormar ibland. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

S-profilen tjänade miljoner på sina affärer medan hemmet för ensamkommande flyktingbarn fick kritik. Robisonvinnaren har de senaste åren utmålats som en ful fisk i media men för Nyheter24 förklarar han nu sin version och bemöter anklagelserna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vinster i välfärden

Jan Emanuel Johansson har efter den senaste tidens kritik fått pratat i telefon med flera väljare. Det har även Socialdemokraterna i Norrtälje gjort som fått frågan om varför han ska tjäna pengar på barn och unga.

I ett mejl till Nyheter24 svarar Jan Emanuel Johansson:

"Jag har full respekt för att resonemanget om vinster finns där. På vilket sätt vi ska man hantera det offentliga tillgångarna på bästa sätt? Min övertygelse är att det är väldigt bra för samhället, både mänskligt och ekonomiskt att få tillbaka människor från ett utanförskap. En aktiv missbrukare kostar samhället tiotusentalskronor om dygnet utöver det lidande denne skapar för sig själv och andra. Vi jobbar med att rädda individen och få tillbaka densamme i samhället."

Jan Emanuel vill inleda ett "samarbete"

Nyheter24:s reporter Henrik Eriksson bloggar om intervjun med Jan Emanuel och ett förslag om ett framtida samarbete. Men med en ett villkor. Att Robinsonvinnaren blev nöjd med artikeln.

NORRTÄLJE. "En Robinson ska naturligtvis vara en överlevare, men det skadar inte om man gör det genom att vara både omtänksam och solidarisk. Därför får Jan Emanuel min röst. Dessutom tror jag att pengarna kommer bättre till hands hos Jan Emanuel än hos mångmiljonären Jan Dinkelspiel."

Så skrev dåvarande SSU ordförande Mikael Damberg (i dag gruppledare för sossarna i riksdagen) till förbundets 22 000 medlemmar när han uppmanade alla att rösta på sin goda SSU-kompis Jan Emanuel "Ocker-Janne" Johansson i finalen av Robinson 2001.

I dag är det inte bara Jan Dinkelspiel som är mångmiljonär. Jan Emanuel har nämligen genom åren tjänat stora pengar på sina affärsverksamheter. Hans koncern, med behandlingshem över hela Sverige, tog totalt ut 30 miljoner kronor i aktieutdelning 2010. Några dagar efteråt sålde han verksamheten till ett riskkapitalbolag och fick 223 miljoner kronor. I dag är han aktieägare och kan fortfarande tjäna pengar när riskkapitalbolaget säljer vidare, rapporterar SVT:s Rapport.

Lyxlivet: Köpte en vit Lamborghini

Barnen på det ensamkommande flyktingboendet i Uppsala håller kanske inte med om Mikael Dambergs beskrivning av sin "goda vän" som omtänksam och solidarisk. I alla fall inte när han kör i sin vita Lamborghini som han köpte veckan efter 223-miljonärsaffären. För samtidigt som S-profilen lever i lyx bor de ensamkommande flyktingbarnen i sunkiga, nedgångna och misskötta lokaler med hygienutrymmen som är i stort behov av underhåll.

När Nyheter24 når Jan Emanuel vill han återigen poängtera hur stolt han är över sina affärsverksamheter.

– Den kritik som har framförts från socialstyrelsen har vi rättat oss efter. Det man ska ha i gott minne är att det inte ingår i deras uppdrag är att lyfta fram de saker som är bra utan bara det som man kan förbättra, säger Jan Emanuel Johansson, före detta S-riksdagsman men numera socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige i Norrtälje, till Nyheter24.

Jan Emanuel Johansson vann Robinson år 2001. Om det är den gode vännen Mikael Dambergs förtjänst vet vi inte. Men det vi vet är att det är väldigt svårt att få en kommentar från Socialdemokraterna om vad de egentligen tycker om partikollegan Jan Emanuels alla affärer.

Nyheter24 sökte först Mikael Damberg. Via hans pressekreterare Ann Wolgers får vi reda på att frågor om Jan Emanuels miljonvinster inte är en fråga för Mikael Damberg. När hon sedan blir uppmärksammad på texten som Damberg skrivit om sin goda SSU-vän blir hon förvånad - då hon inte ens kände till att Jan Emanuel varit med i programmet.

– Jaha, jag ska naturligtvis försöka få tag på Micke. Men jag har ingen aning om de är vänner. De är tio år sedan nu, säger Ann Wolgers till Nyheter24.

Utreds för skattebrott - försvaras av partivännen Bodström

Förutom kritiken från Socialstyrelsen och Uppsala kommun mot flyktingboendet, har Jan Emanuel varit i blåsväder också tidigare. Han utreds av Ekobrottsmyndigheten misstänkt för att ha lurat staten på 1,5 miljoner kronor i uteblivna skattepengar - ett fall där han försvaras av S-profilen Thomas Bodström, tidigare riksdagskamrat till Jan Emanuel Johansson.

Den förre Robinsonvinnaren fick öknamnet "Ocker-Janne" när han försökte hyra ut en villa på Gotland till "überbrats" för 35 000 kronor i veckan. Något som han senare försvarade med att en borgerlig politiker skulle fått "en ryggdunk för". Det var dock inte första gången S-profilen försökte ta ut ockerhyror.

– Vad gäller Visby och Gotland så hade kommunen påtagligt högre påslag än vad jag hade. Det är flera journalister i efterhand som har kontaktat mig och där jag har fått ursäkter till och med. Det var en historia som var lärorik för mig, säger Jan Emanuel Johansson till Nyheter24.

I samband med att han återigen tog plats i riksdagen 2009, som ersättare för Pär Nuder, försökte han hyra ut sin lägenhet i Stockholm för 40 000 kronor i månaden eller 10 000 i veckan under namnet "Janne Johansson" på Blocket. Efter det fick han sig en rejäl utskällning av S-toppen Sven-Erik Österberg, och tvingades även sitta i krismöte med Mikael Damberg, då ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.

– Förtroende är inte något man får, det är något man förtjänar. Han har en och annan person nu att vinna tillbaka, sa Damberg då till Aftonbladet.

"Vi avböjer att kommentera det här"

När Jan Emanuel Johansson nu är inblandad i en ny skandal är det som sagt tyst från den tidigare SSU-vännen. "Vi avböjer att kommentera det här", skriver Ann Wolgers slutligen i ett sms till Nyheter24.

När vi vill ställa frågor till Socialdemokraternas pressekreterare Håkan Gestrin om det finns någon politiker som vill svara på frågor tar det återigen stopp. I stället meddelar han att han inte hittat en enda socialdemokratisk politiker som vill prata om hur S ser på Jan Emanuels miljonvinster.

– Nej, har tyvärr inte hittat någon, meddelar Håkan Gestrin i ett sms.

Jan Emanuelsgården hade våldskontrakt

Efter skandalerna kring ockerhyrorna var Jan Emanuel Johansson återigen på hal is. I början på mars 2009 gällde det ungdomshemmet Jan Emanuelsgården - där problemungdomar skulle få en trygg plats att börja om sina liv på.

Men i stället för att börja om i trygg miljö fick de skriva under ett kontrakt som tillät personal att "i vissa situationer använda muskelkraft för att lösa uppkomna situationer". Eleverna själva skulle dessutom ansvara för "uppkomna skador på såväl egendom som sig själv".

När Jan Emanuel Johanssons namn nämns i media handlar det ofta om dessa skandaler. Men han vill inte beskriva sig själv som ett offer, berättar han för Nyheter24.

– Det viktiga för mig är att jag och mina medarbetare vet att vi levererar något väldigt bra för våra ungdomar. Sen att vissa media i nyhetstorka valt att skriva hur jag tjänar pengar på det spelar mindre roll.

"Jag är på intet sätt något offer"

Enligt honom ger goda marginaler i ett företag stabilitet och trygghet vilket är bra för verksamheten och ungdomarna.

– Jag är på intet sätt något offer. Väljer man att vara en offentlig person som jag har gjort då får man räkna med mediestormar. Jag ser det mer som lärorikt än stötande.

Han menar också att de har väldigt mycket nöjda uppdragsgivare samtidigt som han passar på att hylla personalen runt om i Sverige.

– De har gjort ett bra jobb med att se till att barnen och ungdomarna fått en bra start i Sverige. Jag är oerhört stolt över den verksamhet som jag tillsammans med personalen har skapat och drivit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela