Nye S-ledaren Stefan Löfven slipper dock kritiken från riksdagsledamoten Yazdanfar, som dock säger att hela partiet har en lång väg att vandra för att bli jämlikhetspartiet nummer ett.
1 av 4
Nye S-ledaren Stefan Löfven slipper dock kritiken från riksdagsledamoten Yazdanfar, som dock säger att hela partiet har en lång väg att vandra för att bli jämlikhetspartiet nummer ett. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar håller med den gamla partiledaren och menar att det funnits ett ointresse för frågorna och mångfald bland företrädarna.
2 av 4
Riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar håller med den gamla partiledaren och menar att det funnits ett ointresse för frågorna och mångfald bland företrädarna. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Sahlin säger också i intervjun att hon inte har hela hjärtat i partiet längre. – Jag skulle inte i dag säga att jag älskar partiet, jag älskar politiken som form, men inte partiet, säger hon.
3 av 4
Sahlin säger också i intervjun att hon inte har hela hjärtat i partiet längre. – Jag skulle inte i dag säga att jag älskar partiet, jag älskar politiken som form, men inte partiet, säger hon. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Förre S-ledaren Mona Sahlin kritiserar den gamla ledningen med Håkan Juholt i spetsen för att ha petat personer med utländsk bakgrund.
4 av 4
Förre S-ledaren Mona Sahlin kritiserar den gamla ledningen med Håkan Juholt i spetsen för att ha petat personer med utländsk bakgrund. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Sahlin: Mångfald - en bristvara i S-toppen

Den tidigare partiledaren går till attack mot sitt gamla parti för att personer med utländsk bakgrund petats. Och hon får medhåll.


Behövs det en generationsväxling?

Nyheter24 har tidigare rapporterat om förre SSU-ordföranden Jytte Gutelands krav på att införa ett maxantal på tre mandatperioder för socialdemokratiska riksdagsledamöter.

Om det skulle införas skulle flera tunga namn tvingas lämna riksdagen, däribland Morgan Johansson, Ylva Johansson, Leif Pagrotsky och Sven-Erik Österberg.

SVERIGE. När Håkan Juholt valdes till ny partiledare i Socialdemokraterna petades många med utländsk bakgrund från partitoppen. Det menar förre S-ledaren Mona Sahlin i en intervju med SVT.

Hon får medhåll av riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar, som själv föddes i Irans huvudstad Teheran och petades strax efter att Juholt tagit över.

– Jag tror det handlade om att man helt enkelt struntade i värdet av mångfald. Det kändes oviktigt, säger hon till Nyheter24.

"Socialdemokrater som inte är intresserad fick makten"

Yazdanfar påpekar att det funnits socialdemokrater som brunnit för frågan om att ha en bred representation bland företrädarna. Hon nämner Ingvar Carlsson, Anna Lindh och Mona Sahlin, politiker som hade en framträdande roll i partiet från mitten på 80-talet till Håkan Juholts intåg.

– De finns de socialdemokrater som inte är lika intresserade. När de fick makten prioriteras helt enkelt frågan ned, säger riksdagsledamoten.

Den nye S-ledaren Stefan Löfven har bland annat plockat tillbaka Ibrahim Baylan, som petades som partisekreterare efter att Mona Sahlin lämnat. Men Maryam Yazdanfar menar att det är för tidigt att säga något om det nya ledarskapet.

– Socialdemokraterna har en lång väg att vandra för att bli jämlikhetspartiet i ett mångkulturellt samhälle, konstaterar hon dock.

Nyheter24 har sökt både Ibrahim Baylan och Leif Pagrotsky som avböjt att kommentera.

Hela intervjun med Mona Sahlin visas i nya SVT-programmet "Min sanning" klockan 20.00 på tisdagen i SVT2.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!