I jakten på kidnapparna fick polisen hjälp av användare på flashback.
1 av 4
I jakten på kidnapparna fick polisen hjälp av användare på flashback. - Foto: Flashback
Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades.
2 av 4
Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades. - Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Här är tråden om kidnappningen som startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
3 av 4
Här är tråden om kidnappningen som startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem.
4 av 4
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem. - Foto: Montage Privat

Så kidnappade de 25-årige Uppsalastudenten

De tre kidnapparna drogade och förde bort 25-åringen fasttejpad i en rullstol. Nu åtalas de för människorov.


Åtalas för stöld och knarkbrott

Elias Vecalius och Parastou Namdar åtalas även för försök till utpressning och försök till bedrägeri i samband med en lägenhetsaffär i slutet på oktober i Linköping.

Paratou Namdar åtalas även för narkotikabrott den 19 september förra året då hon tagit iktoviril.

Den 7 september 2011 ska hon tillsammans med Elias Vecalius tagit 10 cyklar på olika platser i Lund. I Malmö den 16 september har de sedan snott 21 cyklar. De två åtalas därför också för stöld alternativt egenmäktigt förfarande.

UPPSALA. Parastou Namdar, Elias Vecalius och Magnus Dahlskog åtalas för kidnappningen av den 25-årige psykologistudenten från Uppsala. Enligt åklagaren Lars Hedvall var brottet planerat in i minsta detalj och alla tre misstänks vara delaktiga under natten den 28 till 29 december då 25-åringen fördes bort från sitt hem.

Enligt åklagaren är det Parastou Namdar, 23, och Elias Vecalius, 26, som har planlagt kidnappningen med målet att pressa 25-åringens familj en stor summa pengar. Tillsammans med Magnus Dahlskog, 26, åkte de till Uppsala för att genomföra kidnappningen i en hyrd skåpbil.

23-åriga kvinnan drogade studenten

Samtidigt som de två männen väntade i bilen utanför lägenheten gick Parastou Namdar, som har beskrivits som en nära vän till den 25-årige studenten, upp i lägenheten. Väl där bjöd hon på mat, troligtvis en köttfärspaj, och efterrätt som hon hade preparerat med sömnmedlet Stilnoct.

Samtidigt gick Magnus Dahlskog upp med en rullstol som han ställer utanför dörren. När 25-åringen sedan är utslagen tejpar man fast hans fotleder, handleder och överarmar samt över munnen och ögonen.

Under tiden som de fyra befinner sig i lägenheten ska 25-åringen fått flera frågor som han inte kunnat svara på. Elias Vecalius ska då, på engelska, ha beordrat Magnus Dahlskog att hugga honom i benet med en medhavd kniv. Hugget ska ha träffat byxbenet.

Därefter bar de två männen ner 25-åringen som sitter i rullstolen till skåpbilens lastutrymme. De två männen ska sedan ha kört till de hus som Magnus Dahlskog köpt en vecka tidigare. Men bilresan blir skakig och de kör ner i diket flera gånger vilket gör att 25-åringen kastas runt i lastutrymmet. Under tiden stannar Parastou Namdar kvar och städar i lägenheten.

Hotade med att dra ut hans tänder

De två första dagarna vaktade de två männen 25-åringen i huset som både saknar el och värme. Kidnapparna hotade sedan med att hans släkt kommer angripas om han försöker fly. De hotade också med att dra ut hans tänder och skålla hans fötter om han inte berättar vad de vill veta.

Under tiden hotades han även med en kniv samt med att hans pass skulle skickas till Israel och då han skulle få en stämpel i passet och sedan "bara försvinna".

Därefter åkte Elias Vecalius ner till bland annat Linköping där han möter upp Parastou Namdar. Tillsammans gömde de 25-åringens förlovningsring, dator och klockor, som de stulit från hans lägenhet, i ett källarförråd på en adress i Linköping.

På måndagen den 2 januari greps sedan de två kidnapparna i en bil utanför Uppsala. Två dagar senare gör polisen ett tillslag mot huset där Magnus Dahlskog vaktar den 25-årige studenten.

De misstänkta kidnapparna åtalas för människorov. Alla tre förnekar brott.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!