Fredag 17 Sep
Stockholm

Fångvaktaren: "Jag erkänner"

I jakten på kidnapparna fick polisen hjälp av användare på flashback.
1 av 9
I jakten på kidnapparna fick polisen hjälp av användare på flashback. Foto: Flashback
Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades.
2 av 9
Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades. Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Här är tråden om kidnappningen som startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
3 av 9
Här är tråden om kidnappningen som startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar. Foto:
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem.
4 av 9
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem. Foto: Montage Privat
Magnus Dahlskog har i förhör erkänt delar av kidnappningen.
5 av 9
Magnus Dahlskog har i förhör erkänt delar av kidnappningen. Foto:
I den övergivna skolan saknades både värme och el.
6 av 9
I den övergivna skolan saknades både värme och el. Foto: Polisen
Här hölls 25-åringen fången.
7 av 9
Här hölls 25-åringen fången. Foto: Polisen
Enligt Lars Hedvall planerade även de misstänkta kidnapparna för hur de skulle agera om de fanns fler människor i 25-åringens lägenhet.
8 av 9
Enligt Lars Hedvall planerade även de misstänkta kidnapparna för hur de skulle agera om de fanns fler människor i 25-åringens lägenhet. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Här är de misstänkta kidnapparnas mindmap.
9 av 9
Här är de misstänkta kidnapparnas mindmap. Foto: Polisen

Den 26-årige misstänkte kidnapparen Magnus Dahlskog erkänner nu medhjälp till mindre grovt människorov. De meddelar hans advokat Anders Norman till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Onsdagen den 28 december försvann en 25-årig man spårlöst i Uppsala. Mannen som pluggade psykologi kommer från början från Linköping. Han är son till en företagsledare och har i media beskrivits som "Miljonärssonen".

På måndagen den 2 januari greps 23-åriga Parastou Namdar och 26-årige Elias Vecalius misstänkta för människorov. I deras bil hittades flera av 25-åringens tillhörigheter.

Onsdagen den 4 januari hittas den 25-årige miljonärssonen vid liv i en öde skola utanför Robersfors. Samtidigt som ytterligare en man grips.

Den 5 januari häktas kidnapparna, Parastou Namdar och den Elias Vecalius för människorov.

Samma dag håller polisen som tidigare varit mycket förtegen om brottet, en presskonferens vid 13-tiden.

Ytterligare en 26-årig man - Magnus Dahlskog - häktades senare för kidnappningen. I media kommer han att kallas för "fångvaktaren" då han greps av polisen i den övergivna skolan.

De tre misstänkta åtalades torsdagen den 5 april vid Uppsala tingsrätt.

Den 12 april inleddes rättegången mot de misstänkta kidnapparna Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar.

Den 17 april berättade 25-åringen sin version av kidnappningen.

Den 2 maj avslutades rättegången mot de åtalade kidnapparna.

Den 25 maj dömdes Parastou Namdar och Elias Vecalius till åtta års fängelse.

I mitten på juni väntas domen mot Magnus Dahlskog komma. Han genomgår för tillfället en rättspsykiatrisk undersökning.

UPPSALA. Magnus Dahlskog, 26, som i media kallats för "fångvaktaren" erkänner nu via sin advokat att han var med i lägenheten när den 25-årige studenten kidnappades.

– Han kommer sannolikt underkasta sig till medhjälp till mindre grovt människorov. Han har inte varit med under hela förloppet, till exempel inte planläggningen. Han har heller inte haft vetskap om allt och varit en bricka i spelet, säger Anders Norman, försvarsadvokat, till Nyheter24.

Enligt advokaten har Dahlskog berättat väldigt mycket om hela händelseförloppet i polisförhören. Men anledningen till att han bara erkänner medhjälpt till mindre grovt människorov är att han till exempel inte har varit med och hotat den 25-årige Uppsalastudenten i stugan.

På torsdagen höll polisen tillsammans med åklagren Lars Hedvall en presskonferens efter att åtalet mot de tre kidnapparna lämnades in. Enligt Hedvall ska Parastou Namdar, 23 år och Elias Vecalius 26 år tagit kontakt med Magnus Dahlskog i november förra året - en månad innan de kidnappningen. Men själva brottet ska man ha börjat planera redan i maj förra året. 

Enligt åklagaren ska den 23-åriga kvinnan tagit kontakt med 25-åringen redan för ett år sedan.

- Sedan kan man se i utredningen att i mitten av maj har man inlett en planering utav det här brottet, sa Lars Hedvall under pressträffen.

I husrannsakningar har polisen hittat en dator med googlesökningar som avslöjar delar av planeringen. "Spänna fast rullstol", "recept köttfärspaj", "spetsa maten", "kan man dö av 30 stilnoct", "tortyr med bilbatteri", och "hur får man tag på elpistol på smidigast sätt."

De har även gjort en mindmap med vad som kan gå fel.

– Det har planerat för vad som händer om det är fler personer i lägenheten. Då ska man slå dem medvetslösa, sa Lars Hedvall.

I datorn har polisen även tagit del av en skypekonversation från den 1 maj 2011. Enligt åklgaren skriver Parastou Namdar till Elias Vecalius:

"Det krävs en enormt bra och vattentät plan för att det här ska gå igenom. Du är den enda som kan genomföra det här trots den mentala stressen."

De misstänkta kidnapparna Parastou Namdar och Elias Vecalius förnekar båda brott. Rättegången inleds nästa vecka den 12 april.

Kommentera
Kopiera länk
Dela