Anna Troberg menar att man inte ska stirra sig blind på medlemsantalet.
1 av 4
Anna Troberg menar att man inte ska stirra sig blind på medlemsantalet. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Piratpartiet borde gynnas av den aktuella nätpolitiken - men medlemsantalet rasar.
2 av 4
Piratpartiet borde gynnas av den aktuella nätpolitiken - men medlemsantalet rasar. - Foto: Robert Henriksson/Scanpix
Troberg tillsammans med förre partiledaren Rickard Falkvinge under Piratpartiets valvaka 2010.
3 av 4
Troberg tillsammans med förre partiledaren Rickard Falkvinge under Piratpartiets valvaka 2010. - Foto: Sören Andersson/Scanpix
Partiet ska enligt Troberg nu bredda sin politik.
4 av 4
Partiet ska enligt Troberg nu bredda sin politik. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Piraterna lämnar skeppet – "inte stirra sig blind på medlemsantal"

Piratpartiets medlemmar flyr partiet, trots att debatten om upphovsrätt och integritet på nätet är glödhet.


Partiledare sedan 2011

Anna Troberg tillträdde som Piratpartiets ledare på nyårsdagen 2011, efter att företrädaren Rickard Falkvinge avgått. Hon var före utnämningen vice partiledare från 2009.

Troberg arbetar även som författare och översättare, och har skrivit boken "Chefer från helvetet". Hon är också bloggare på Nyheter24.se

STOCKHOLM. Med bara 8 300 medlemmar har Piratpartiet tappat mer än hälften av sina sympatisörer på ett år. Trots en oerhört aktuell nätpolitik med känsliga frågor som Acta, SOPA och datalagringsdirektivet i spetsen, är det ovanligt tyst kring partiet. Den hype som uppstod när fyra medlemmar fängslades och dömdes till miljonskadestånd i Piratebay-rättegången, är i dag som bortblåst.

Partiledaren Anna Troberg menar dock att dagens politiska läge är en fördel för Piratpartiet, och säger till Nyheter24 att organisationen blivit bättre.

– Jag tror att vi gynnas av den rådande nätpolitiken. Man ska inte stirra sig blind på medlemsantal, utan även hålla ögonen på debattsidor och bloggosfären där våra medlemmar är väldigt aktiva. Dessutom har partiet blivit bättre på att anordna demonstrationer och liknande.

Ny politik

Troberg säger att partiet måste göras starkare och arbetar nu med att bredda sig politisk.

– Väljarna kommer att få se ett parti med bredare politisk plattform för att se vad vi kan göra på andra områden. Bland annat kommer mer satsas på familjepolitik och arbetsmarkanden, där vi kan ha mycket att tillföra.

Besviken på trött agerande

Piratledaren har ledsnat på övriga riksdagspartiers lama agerande i debatten om den nuvarande nätpolitiken. Nu efterlyser hon fler högljudda röster.

– I ett helt år har Piratpartiet och flera andra organisationer försökt lyfta debatten. I exempelvis frågan rörande datalagringsdirektivet gjorde riksdagen inget förrän de sista veckorna. Jag hade hoppats mycket mer på de etablerade partierna, som helt enkelt förlitade sig på oss i Piratpartiet, säger Troberg till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

En kraftig brand har utbrutit på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.