I stället för att känna skam känner personer med ätstörningar sig tjocka.
1 av 3
I stället för att känna skam känner personer med ätstörningar sig tjocka. - Foto: Anorexi Bulimi Kontakt - AB Kontakt
Känner man sig ledsen tror många att det hjälper om man går ner i vikt.
2 av 3
Känner man sig ledsen tror många att det hjälper om man går ner i vikt. - Foto: Marc Femenia/AP/Scanpix
Personer med ätstörningar har extra svårt att känna skam och skuld.
3 av 3
Personer med ätstörningar har extra svårt att känna skam och skuld. - Foto: Elizabeth Dalziel/AP/Scanpix

Ny forskning: Ätstörda sämre på att uttrycka känslor

Personer med ätstörningar har svårare att uppleva och uttrycka känslor, både sina egna och andras, än friska människor.


Om avhandlingen

Börje Lech, psykoterapeut och nybliven doktor i psykolog, är författare bakom doktorsavhandlingen som nyligen gjordes på Linköpings Universitet.

Han har gjort en fördjupad studie av personer med olika symtom på ätstörningar. Han kunde se att de alla har en lägre affektmedvetenhet oberoende av symtom, jämfört med en demografiskt likvärdig kontrollgrupp. Det spelar alltså ingen roll om de är bulimiker eller anorektiker eller har andra former av ätstörningar.

Avhandlingen heter Consciousness about own and others´affects. Du kan läsa den här.

- Personer med ätstörningar är en grupp som har mycket problem med känslor. De har en lägre affektmedvetenhet än friska personer, säger Börje Lech, psykoterapeut och nybliven doktor i pyskologi vid Linköpings universitet till Nyheter24.

En ny avhandling om ätstörningar visar att personer med ätstörningar ha betydligt svårare att komma åt sina känslor än andra.

Affektmedvetenheten är hur vi upplever och uttrycker våra känslor. Det har en stor betydelse i våra liv och kan påverka relationer med andra människor. Studien visar att många som har ätstörningar missförstår sina och andras känslor. Den mest överraskande upptäckten är att ätstörda har extra svårt för att känna skam.

- Att ha svårt att känna skam, skuld och vara medveten om andras ilska gör att man har svårt att vara i nära relationer och vara intima. I stället för att känna skam känner de sig tjocka i stället. Det blir kroppsligt upplevt, förklara Lech.

Samhället uppmuntrar smalhets

Orsakerna till varför människor drabbas av ätstörningar är väldigt komplexa. Affektmedvetenheten är en bidragande faktor men även skönhetsideal i samhället. Alldeles nyligen ställde Gina Tricot ut en onaturligt smal skyltdocka i sitt skyltfönster vilket orsakade både hysteri och hot om bojkott mot mot klädkedjan.

- Det finns ideal i samhället som förstärks av till exempel smala skyltdockor och modeller. Känner man sig ledsen kan man tänka att man bör gå ner i vikt för att må bättre. Eftersom det är något som anses vara snyggt och det har förstärkts i samhället, säger Börje Lech. 

Går att bota

Enligt Lech är det inget man föds med utan något man utvecklar på senare tid.

- Alla har förmågan att uppleva och uttrycka känslor. Men lär man sig till exempel att inte visa ilska trycker man undan den känslan.

Många personer med ätstörningar har svårt att se terapi som något positivt eftersom de har svårt för nära relationer. Men det går att förbättra affektmedvetenheten genom att reflektera känslorna medan man är i den.

- Man kan till exempel fråga sig "vad är det jag känner just nu?".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!