Onsdag 22 Sep
Stockholm

Sju dömda för gruppvåldtäkten på flyktingboendet

Kvinnan våldtogs i en lägenhet som Migrationsverket hyr.
1 av 3
Kvinnan våldtogs i en lägenhet som Migrationsverket hyr. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Den 29-åriga mamman beviljas ett skadestånd om 300 000 kronor.
2 av 3
Den 29-åriga mamman beviljas ett skadestånd om 300 000 kronor. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Sex av de dömda våldtäktsmännen utvisas på 15 år.
3 av 3
Sex av de dömda våldtäktsmännen utvisas på 15 år. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Kvinnan våldtogs i en lägenhet som Migrationsverket hyr av Bruzahem. I lägenheten bor asylsökande familjer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SD-topp hängde ut 25-åringen

Redan i mitten på december publicerade Thoralf Alfsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, namn och bild på den 25-årige mannen på hans blogg. Något som fick den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem att reagera.

– Det är utan tvekan så att det här kan bedömas som grovt förtal. Men den enskilde berörde måste anmäla det här. Jag tycker det är fullständigt vidrigt och man har ingen rätt att hänga ut någon person då det är ett självklart ett sätt att peka ut en person, sa Sven-Erik Alhem till Nyheter24 och fortsatte:

– Det är ytterst olämpligt och det är grovt omdömeslöst. Det visar kvalitén på den här riksdagsledamoten.

Läs mer om händelsen här.

EKSJÖ. Den stora mängden DNA-spår och kvinnans muntliga vittnesmål fällde våldtäktsmännen som angrep en 29-årig tvåbarnsmannma på ett flyktingboende i Mariannelund på kvällen den 2 december förra året. Tingsrätten i Eksjö, som valde att gå på kvinnans berättelse mot männens nekande, har dömt två av de åtalade för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt till fängelse i sex år och sex månader.

Fyra personer har även dömts för grov våldtäkt till fängelse i sex år och en för grov våldtäkt till fängelse i fyra år och sex månader - då han bara var 21 år.

Får skadestånd på 300 000 kronor

En av de åtalade frias helt av tingsrätten då målsägande inte på något avgörande sätt pekat ut honom och bevisningen i övrigt inte har varit tillräcklig för en fällande dom. Sex av de dömda utvisas på 15 år och den 29-åriga mamman beviljas ett skadestånd om 300 000 kronor.

Två av de åtalade har erkänt att de haft samlag med tvåbarnsmamman och ytterligare en person har medgett någon sorts sexuell samvaro.

Enligt åklagarens beskrivning är våldtäkten väldigt grov. I domen har den 29-åriga tvåbarnsmammans berättelse av hela händelseförloppet kommit fram.

Enligt kvinnan kände hon en av de dömda, en 25-årig man, som har bott i Sverige under många år medan de övriga är från Afghanistan och har kommit till Sverige vid olika tidpunkter. Innan våldtäkten var hon i kontakt med den 25-årige mannen på bland annat facebook då han kände hennes ex-pojkvän. Hon beskriver också 25-åringen som väldigt charmig, skämtsam och manipulativ, vilket hon också gillade.

Skulle festa tillsammans i Vimmerby men åkte till flyktingboendet

På kvällen innan gruppvåldtäkten ägde rum hävdar 29-åringen att hon bestämde att de två skulle festa tillsammans i Vimmerby. Men när den 25-åringen, och två andra personer, kom för att hämta henne efter jobbet körde de i stället mot Mariannelund där de enligt mannen skulle hämta lite sprit.

Väl framme uppger kvinnan att de hade ganska roligt. Hon sminkade sig, det var bra stämning och de dansade tillsammans. I förhören medger kvinnan att hon var lite förtjust i 25-åringen och att de stämmer att de kysstes på festen. När klockan närmade sig tio på kvällen gick 25-åringen dock iväg för att hämta mer groggvirke till vodkan som de drack.

Det är i samband med att han går iväg som kvinnan sedan sätter sig på sängen med ett glas i handen. Vid tillfället är det totalt åtta män i rummet varav tre kommer fram till henne. Enligt tvåbarnsmamman ska männen ha tagit hennes glas, hållit fast henne och tryckt ner henne mot sängen. På grund av chocken har hon svårt att göra något motstånd men hon skriker efter 25-åringen som gått i väg.

Ingen sa stopp eller försökte avbryta våldtäkten

Männen drar sedan av alla hennes kläder och turas om att våldta henne vaginalt, analt och oralt. Ibland är de flera som förgriper sig på henne samtidigt.

Enligt kvinnan var alla där när övergreppen började och ingen sa stopp eller försökte avbryta den brutala gruppvåldtäkten. De som inte höll på ska samtidigt ha klappat händerna och skrattat. När den 25-årige mannen sedan kommer tillbaka flera timmar senare blir han rasande och började skrika. Kvinnan uppger själv att han lyfte henne till ett annat rum där hon nu kände sig tryggare.

Men det är då även 25-åringen ska ha förgripit sig på henne. Kvinnan ska därefter ha tuppat av i 40 minuter innan hon vaknat upp och lämnat lägenheten för att kontakta polisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela