Tisdag 21 Sep
Stockholm

Grekland-Calle misshandlade 23-åring efter hockeymatch

Bild från 2004. Calle Jonsson tillsammans med advokat Leif Silbersky under förhandlingarna kring Greklandsfallet.
1 av 3
Bild från 2004. Calle Jonsson tillsammans med advokat Leif Silbersky under förhandlingarna kring Greklandsfallet. Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX
På tisdagen var Jonsson återigen i rätten - den här gåmgen åtalad för misshandel. Ett åtal som ledde till fällande dom. (Bild från 2004).
2 av 3
På tisdagen var Jonsson återigen i rätten - den här gåmgen åtalad för misshandel. Ett åtal som ledde till fällande dom. (Bild från 2004). Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Leif Silbersky fanns på plats vid Jonssons sida även denna gång.
3 av 3
Leif Silbersky fanns på plats vid Jonssons sida även denna gång. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

På tisdagen var det återigen dags för Calle Jonsson att ta plats i rättssalen med stjärnadvokat Leif Silbersky vid sin sida. Den här gången rörde det sig dock om problem på hemmaplan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Greklandsfallet

Calle Jonsson greps i juli 2001 på ön Kos misstänkt för att ha knivskurit en grekisk man. Rättegången skulle ha hållits i Grekland 2003, men eftersom Jonsson vägrade infinna sig uteblev den. Hösten därpå begärde Grekland honom utelämnad enligt europeiska arresteringsordern. Efter prövning i både tings- och hovrätt överlämnades Jonsson i januari till grekisk polis.

Han pekades ut som skyldig av den attackerade greken och en vän till denne. DNA-analys visade att offrets blod fanns på Jonssons tröja. Advokat Leif Silbersky menade dock att utpekandet skedde efter påtryckningar från polisen och att det fanns tvivel kring DNA-analysen. Jonsson frikändes den 12 april 2005.

2006 meddelade Högsta domstolen i Grekland att rättegången skulle tas om från början. Jonsson skulle ha medverkat vid en ny rättegång 2007 men denna har skjutits upp på grund av advokatstrejk.

2009 skickade åklagarmyndigheten på Rhodos en begäran att både Jonsson och hans föräldrar ska delges misstanke om mened, förtal och falsk angivelse. Familjen kallades till Rhodos den 10 april 2009 - men valde att aldrig åka dit.

STOCKHOLM. 28-årige Calle Jonsson blev vida uppmärksammad år 2001 för att ha knivskurit en grekisk man på ön Kos. Jonsson frikändes men kallades några år senare ner på ny rättegång - från vilken han uteblev.

På tisdagen var det dock återigen dags för Jonsson att infinna sig i rättsalen, den här gången åtalad för misshandel på hemmaplan. Rättegången ledde till fällande dom.

– Han fick 75 timmars samhällstjänst. Det accepterade han, säger Jonssons advokat Leif Silbersky, till Nyheter24.

Misshandel efter hockeymatch

Det var i höstas som 28-åringen åtalades för att ha slagit ned en 23-årig man, till synes oprovocerat, efter en hockeymatch på Hovet i Stockholm. Enligt domen hävdar Jonsson att han varken kan "erkänna eller förneka brott" då han på grund av alkoholförtäring inte minns händelsen.

Jonsson döms till samhällstjänst samt att betala skadestånd på 8 758 kronor till den misshandlade mannen.

Var målsägande nöjd med domen?

– Ja, absolut. Som jag uppfattade honom var han nöjd med domen, säger kammaråklagare Tomas Mattsson till Nyheter24.

"Absolut inte aktuellt med grekisk rättegång"

Från Jonssons sida menar stjärnadvokat Silbersky att man inte har några planer på att överklaga och har heller inga övriga synpunkter på vare sig straff eller skadestånd.

Du var Jonssons advokat även i greklandfallet, vad har hänt sedan familjen struntade i att åka ner?

– Ingenting.

Kan det bli aktuellt igen med en ny rättegång där nere?

– Nej, absolut inte, det har gått för lång tid, säger Silbersky till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela